Odnos djeteta prema griješnome ocu

Odnos djeteta prema griješnome ocu

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor: al-Fatâwâ al-Qajjimah lil-Usrah al-Muslimah, strana 164

Pitanje: Moj otac radi stvari koje su u suprotnosti sa Šarî`ah i njegovim etiketama. Kako ću se ja odnositi prema mome ocu koji je ovakav?

Odgovor: Molimo Allâha da uputi tvoga oca i da učini da se on pokaje.

Savjetujem te da se lijepo ponašaš prema tvome ocu, i da ga savjetuješ na ljubazan način. Nemoj gubiti nadu da će se on pokajati. Allâh سبحانه kaže:

وَإِنْ جَاهَدَاكَ عَلَىٰ أَنْ تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا ۖ وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ۚ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِنْ تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِنْ خَرْدَلٍ فَتَكُنْ فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ

“A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovom svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi Put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti. O sinko moj, dobro i zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allâh će na vidjelo iznijeti, doista Allâh zna najskrivenije stvari, On je Sveznajući.” (31:15-16)

Allâh سبحانه je naredio da roditeljima treba zahvaljivati zajedno sa Allâhom. On je djetetu naredio da prema roditeljima bude velikodušno u ovome životu, pa makar se oni borili da on uznevjeruje. Na taj način znaš da ti je propisano da budeš velikodušan prema svome ocu i da se lijepo ponašaš prema njemu, makar on bio loš prema tebi. Pridaj važnost da ga pozivaš na istinu. Nadajmo se da će ga Allâh preko tebe uputiti. Ne smiješ mu, međutim, biti poslušan u grijehu.

Pored toga te savjetujem da moliš Allâha عز وجل za njegovu uputu, te da zamoliš rodbinu koju on cijeni i poštuje da ga posavjetuje. Nadajmo se da će on prihvatiti njihov savjet.

Molimo Allâha da uputi nas, tebe i njega, i da učini da Mu se iskreno pokajemo. On uistinu sve čuje i blizu je.