Odlazak na vjenčanje na kojem se čine grijesi

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Poznato vam je kakvi se sve grijesi praktikuju na današnjim vjenčanjima, kada je u pitanju odijevanje, muzika i oponašanje nevjernika. Šta treba učiniti ukoliko roditelji žele da se sa njima ide na vjenčanje? Šta savjetujete mladićima koji prisustvuju takvim vjenčanjima i kaljaju ugled vjeri?

Odgovor: Vama studentima je obavezno savjetovati ljude i zabranjivati im rasipanje, pretjerivanje i grijehe. To je vaša dužnost prema muslimanima generalno – a posebno prema vašoj rodbini.

Ukoliko znaš da ta proslava sadrži grijehe, a ni ti ni tvoj otac ih niste u stanju ukloniti – reci mu da nije dozvoljeno ići tamo. Bude li i dalje insistirao da se ide, reci da nećeš ići – jer je Allâhov poslanik  rekao da nema pokornosti stvorenju u nepokornosti Stvoritelju.

Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je rekao:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَىٰ ۖ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ

“Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allâha jer Allâh strašno kažnjava.” (5:2)