Odlazak i povratak sa Bajram namaza

Autor: Imâm Muhammad bin `Alî aš-Šawkânî

Izvor: Najl-ul-Awtâr (3/367)

Prenosi se od Abû Hurajre رضي الله عنه da je rekao:

أَنَّ النَّبِيَّ ـ صلى الله عليه وسلم ـ كَانَ إِذَا خَرَجَ إِلَى الْعِيدِ رَجَعَ فِي غَيْرِ الطَّرِيقِ الَّذِي أَخَذَ فِيهِ

“Kada bi vjerovjesnik صلى الله عليه وسلم išao na Bajram, vraćao bi se drugim putem od puta kojim je došao.”

Hadîth bilježe Ahmad, Muslim i at-Tirmidhî

Hadîth Abû Hurajre bilježe i Ibn Hibbân i al-Hâkim. Autor je rekao da ga bilježi i Muslim, međutim mi nismo našli ništa što ukazuje na to da se on nalazi u Sahîh Muslim”.

Postoje mnoga različita mišljenja o mudrosti iza toga da je poslanik صلى الله عليه وسلم išao na Bajram jednim putem a drugim se vraćao. Hafîdh (Ibn Hadžar) je rekao:

Našao sam više od dvadeset različitih stavova.

On (Ibn Hadžar) je rekao:

al-Qâdhî `Abdul-Wahhâb al-Mâlikî je rekao: O ovome pitanju su navedena mnoga obrazloženja. Neka od njih su logična, dok su većina njih puke tvrdnje.

On je rekao u Fath-ul-Bârî:

“U ove stavove spada da je on صلى الله عليه وسلم to činio da bi ta dva puta svjedočila o tome za njega. Neki su rekli da je to stanovništvo tih dvaju puteva od Džinnâ i ljudi. Drugi su rekli da je to zato da bi oba puta dobila jednak udio vrijednosti njegovoga prolaska ili uzimanja njegovoga berićeta ili da bi osjetili miris njegovoga parfema. Neki su rekli da je to radio zato što je put do Musalle bio na njegovoj desnoj strani, pa bi išao lijevo da se vraćao istim putem. Ovaj stav zahtijeva dokaz. Takođe je rečeno da je razlog pokazivanje simbola Islâma na ova dva puta. Takođe se reklo da je to da bi se pokazalo podsjećanje na Allâha تعالى. Takođe je rečeno da je to da bi se prkosilo munaficima i jevrejima. Drugi su rekli da je to zato da bi se oni preplašili velikim masama (Muslimanâ) koji su išli sa njim, a ovaj stav je izabrao Ibn Battâl. Neki su rekli da je to zato što je on صلى الله عليه وسلم bio na oprezu sa podmuklim planovima ovih dvaju grupa (munâfiqâ i jevreja), ili samo jednih od njih. Ovaj stav je nepouzdan. Da je zaista to bio slučaj, on to ne bi ponavljao. Takođe je rečeno da je to zato da bi pozdravio rodbinu i posjetio mrtve. Neki su rekli da je zato da bi održavao rodbinske veze. Neki su rekli da je to zato da bi izbjegao gužvu, i ovaj stav je izabrao Šajkh Abû Hâmid, a podržava ga al-Muhibb at-Tabarî. Takođe je rečeno da je to zato što meleki stoje na ova dva puta, pa je tako on صلى الله عليه وسلم htio da oni ovo svjedoče za njega. Ibn Abî Hamzah je rekao:

Ovo spada pod Ja`qûbove riječi svojim sinovima:

لَا تَدْخُلُوا مِنْ بَابٍ وَاحِدٍ

“Ne ulazite na jednu kapiju.” (12:67)

Ukazao je da je on to uradio da bi izbjegao da bude pogođen zlim urokom.

Autor “al-Hudâ” je dao indikaciju da je on to radio iz svih logičnih razloga koji su navedeni.”