Obavljanje nužde

Autor: Imâm Muwaffaq-ud-Dîn bin Qudâmah al-Maqdisî

Izvor: al-Muqnî` (1/29-34)

Preporučeno je da se kaže prije nego što se uđe u toalet:

“U ime Allâha. Utječem se Allâhu od muških i ženskih džinna i od nečistog, prljavog prokletog Šejtana.”

Ne treba ulaziti sa nečim sa Allâhovim تَعَالَى imenom osim po potrebi. Ulazi se lijevom nogom a izlazi desnom nogom. Odjeća se ne podiže dok se ne sjedne. Kada se to uradi, svojom se težinom oslanja na lijevu nogu. Ne treba pričati niti ostajati duže nego što je potrebno. Kada se izađe, kaže se:

“Molim Te za oprost.”

Na otvorenome mjestu treba se odvojiti i ograditi. Treba izabrati mjesto sa mehkom zemljom i ne treba mokriti u pukotine, rupe, puteve, hladovinu koja se koristi – ili pod plodnim drvetom.

Ne treba biti okrenut prema suncu ili mjesecu. Takođe nije dozvoljeno biti okrenut prema Qibli na otvorenome prostoru. Što se tiče okretanja leđa Qibli ili okretanja prema njoj u zgradama, Ahmad ima dva stava po ovome pitanju.

Nakon što se obavi prirodna potreba, lijevom rukom se očisti cijeli polni organ – uključujući i glavić. Nakon toga se pritisne tri puta. Desnom rukom se ne treba ni čistiti ni dodirivati polni organ. Ako se to ipak uradi, djelo je ispravno. Nakon toga se treba pomjeriti sa tog mjesta i očistiti se kamenčićima, te nakon toga oprati vodom. Ukoliko bi se samo jedno od ovoga uradilo, to je dovoljno. Jedina iznimka je ukoliko nečistoća prelazi njene normalne mjere. U tome slučaju jedino je ispravno oprati se vodom.

Dozvoljeno je čistiti se svime što je čisto, kao kamenčićima, daskama ili krpama. Nije međutim dozvoljeno raditi to balegama, kostima, hranom, svetim predmetima i dijelovima životinjskih tijela koji su i dalje dio životinje. Nije ispravno očistiti se manje od tri puta – osim ukoliko se to učini sa kamenom koji ima tri ili više strana. A ukoliko ni to nije dovoljno, u tome slučaju čisti se više puta – dok osoba ne bude čista. Zadnje čišćenje treba da bude neparan broj.

Obavezno je čistiti se od svega što izađe iz dva otvora – sa izuzetkom puštanja vjetra. Šta važi ukoliko se uzme abdest prije čišćenja? Ahmad ima dva stava po tome pitanju. Šta važi ukoliko se uzme Tajammum prije čišćenja? Ahmad ima dva ista stava po tome pitanju. Pomenuto je i da uopšte ne važi.