Obavezno putovanje u nevjerničku zemlju

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Da li je daijama, učenjacima i studentima koji žive u zemlji koja štiti Širk i mušrike bolje da učine Hidžru iz te zemlje…

Odgovor: To im je obavezno; ukoliko su u stanju učiniti Hidžru – moraju to učiniti. Ukoliko to međutim nisu u stanju učiniti, neka se čvrsto drže svoje vjere dok im Allâh ne olakša da učine Hidžru. U ovome slučaju su nemoćni:

إِلَّا الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ لَا يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلَا يَهْتَدُونَ سَبِيلًا فَأُولَٰئِكَ عَسَى اللَّهُ أَن يَعْفُوَ عَنْهُمْ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَفُوًّا غَفُورًا

“Izuzetak su nemoćni muškarci, i žene, i djeca, koji se snaći ne mogu i koji ne nađu puta. Allâh će njima oprostiti; Allâh je Onaj Koji stalno poništava grijehe i oprašta.” (4:98-99)

Pitanje: Smiju li oni ostati da bi poboljšali stanje i vladara tamo?

Odgovor: Ukoliko je to moguće; ukoliko je tvoj boravak tamo bolji i postoji mogućnost da donese veliku korist – ostani. Zbog toga daije putuju u nevjerničke zemlje i pozivaju u Allâhovu عَزَّ وَجَلَّ vjeru. Ovo je slučaj kada je dozvoljeno, preporučeno, pa čak i obavezno putovati u nevjerničke zemlje – zbog pozivanja u Allâhovu عَزَّ وَجَلَّ vjeru.