Novac ne kupuje sreću

Novac ne kupuje sreću

Govornik: imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

Pitanje: Pitalac želi objašnjenje slijedećih časnih âjât:

وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَىٰ قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَىٰ وَقَدْ كُنتُ بَصِيرًا قَالَ كَذَٰلِكَ أَتَتْكَ آيَاتُنَا فَنَسِيتَهَا ۖ وَكَذَٰلِكَ الْيَوْمَ تُنسَىٰ

“A onaj ko se okrene od Opomene Moje, taj će teškim životom živjeti i na Qijametskom danu slijepim ćemo ga oživiti. “Gospodaru moj”, reći će, “zašto si me slijepa oživio kad sam vid imao?” “Evo zašto”, reći će On. “Ajeti i znakovi naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas tako i ti biti zaboravljen.” (20:124-126)

Da li se ovaj âjah odnosi na svakoga ko zapostavlja podsjećanje na Allâha?

Odgovor: Ovo je žestoka prijetnja onome ko se okrene od podsjećanja na Allâha i pokornosti Njemu – ne dajući Mu Njegova prava. Ovo je njegova naknada; njegov život će biti skučen i težak – i u slučaju da on bude imućan i bogat. Njegov život će biti težak zbog uznemirenosti, teškoće i boli koja će obuzeti njegovo srce.

Njegov imetak mu neće biti od koristi. On će biti uznemiren i osjećati će tegobe zbog okretanja od podsjećanja na Allâha i pokornosti Njemu – a na Sudnjem Danu će biti oživljen slijep.

Ovo se dakle odnosi na osobu koja se okrene od pokornosti Allâhu سبحانه وتعالى – ne dajući Mu Njegova prava. On zapostavlja Allâhove naredbe a radi ono što je On zabranio – ostavljajući pokornost Njemu. To će biti njegova naknada. Molimo Allâha za zdravlje i sigurnost.