Niko ne može prevariti smrt

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Šarh `Aqîdat-is-Salaf wa Ashâb-il-Hadîth, strana 263-264

as-Sâbûnî رحمه الله je rekao:

“Oni (Ahl-us-Sunnah) svjedoče da je onaj ko umre ili bude ubijen doživio svoj određeni životni vijek”.

Mu`tazilah govore da je životni vijek ubijene osobe presječen, a da bi on inače živio do određenoga životnoga vijeka. To nije tačno i to je zabluda.

Onaj ko bude ubijen umre jer je njegovo vrijeme došlo. Allâh سبحانه وتعالى je odredio život i smrt i njene uzroke. Neko bude ubijen, neko padne sa planine, neko bude spaljen, neko se utopi i tako dalje. Allâh je odredio životne vijekove i uzroke sa kojima oni prestaju.

Teorija Mu`tazilah je dakle pogrešna. Qur’ânski ajeti jasno govore da čovjek ne živi ni trenutak više ni manje od njegovoga određenoga životnoga vijeka. Ukoliko bude ubijen – ubijen je Allâhovom odredbom. Allâh je odredio kada će on umrijeti i kako će umrijeti i na koji će način njegov život biti okončan. Teorija Mu`tazilah je dakle pogrešna. Zbog toga je autor rekao:

“Oni (Ahl-us-Sunnah) svjedoče da je onaj ko umre ili bude ubijen doživio svoj određeni životni vijek”.

Allâh عز وجل je rekao:

قُل لَّوْ كُنتُمْ فِي بُيُوتِكُمْ لَبَرَزَ الَّذِينَ كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقَتْلُ إِلَى مَضَاجِعِهِمْ

Reci: “I da ste u kućama svojim bili, opet bi onî kojima je propisano da poginu izišli na mjesta pogibije svoje” (3:154)

Munafici su ostali kod kuće zbog straha od smrti. Tada im je Allâh rekao da će ih stići smrt pa makar oni bili i u visokim kulama:

أَيْنَمَا تَكُونُواْ يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ

“Gdje god bili, stići će vas smrt, pa makar bili i u kulama visokim!” (4:78)

Čim nastupi vrijeme kada je Allâh odredio da čovjek umre – on će umrijeti. Ukoliko je Allâh odredio da će on biti ubijen, on će u svakome slučaju izaći i biti ubijen – tamo gdje je Allâh عز وجل odredio da će umrijeti. Allâh je na Ploči pomno čuvanoj odredio smrt osobe, mjesto smrti, vrijeme smrti i uzrok smrti. Ništa se od toga ne mijenja:

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ خَرَجُوا مِن دِيَارِهِمْ وَهُمْ أُلُوفٌ حَذَرَ الْمَوْتِ فَقَالَ لَهُمُ اللَّهُ مُوتُوا ثُمَّ أَحْيَاهُمْ

“Zar ne znaš za one koji su iz straha od smrti iz zemlje svoje pobjegli, a bijaše ih na hiljade, pa im je Allâh rekao: “Pomrite!”, a poslije ih je oživio.” (2:243)

Allâh عز وجل im je oduzeo živote. Oni bijahu napustili svoje kuće da bi izbjegli smrt. Uprkos tome im je Allâh oduzeo živote da bi ih kasnije oživio, tako da to bude poruka ljudima i pouka da bijeg nikada ne može prevariti smrt.

Kada je Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah regrutovao vojsku protiv mongolâ, neki ljudi su pobjegli. Većina njih je međutim pomrla od bolestî, dok su skoro svi koji su saburali i suprotstavili se protivniku preživjeli. U tome je pouka!

Bijeg dakle ne spašava od smrti. Vjernik mora vjerovati u Qadr i osloniti se na Allâha. Na taj način on sebe oslobađa od mnogih strahova. Kada čovjek ima slabo vjerovanje u Qadr, ili ga možda uopšte ni nema, on se boji svega. Kada međutim vjeruje u Qadr on se oslanja na Allâha عز وجل:

قُل لَّن يُصِيبَنَا إِلاَّ مَا كَتَبَ اللّهُ لَنَا هُوَ مَوْلاَنَا وَعَلَى اللّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ

“Reci: “Dogodit’ će nam se samo ono što nam Allâh odredi, On je Gospodar naš, i neka se vjernici samo u Allâha pouzdaju!”” (9:51)

On se ne boji nikoga drugoga osim Allâha i lako prihvata nesreće:

أَيْنَمَا تَكُونُواْ يُدْرِككُّمُ الْمَوْتُ وَلَوْ كُنتُمْ فِي بُرُوجٍ مُّشَيَّدَةٍ

“Gdje god bili, stići će vas smrt, pa makar bili i u kulama visokim!” (4:78)

Smrt dolazi u istome trenutku kada ju je Allâh odredio. Ukoliko potražiš zaštitu u najjačem dvorcu, visokoj kuli, u dubini zemlje, planinskim šumama ili bilo gdje drugo – smrt će te stići u istome trenutku kada ju je Allâh odredio i sa uzrokom kojega je Allâh عز وجل odredio.

Stoga je muslimanu obavezno da duboko u sebi usidri ovo vjerovanje, vjerovanje u Qadr, i da vjeruje da se ništa na svijetu – od smrti, života, zdravlja, bolesti, siromaštva ili bogatstva – ne dešava osim sa Allâhovom dozvolom. Sve je određeno i nikada neće biti promijenjeno.