Nije znao da seksualni odnos kvari post

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Čovjek je imao seksualni odnos sa svojom ženom tokom dana u Ramadhânu, ali nije ejakulirao. Nije mu bio poznat propis ni kazna za to, ali je međutim znao da je seksualni odnos zabranjen ukoliko bude popraćen ejakulacijom. Koji propis važi za ovo, te koliki je iznos za svakog siromaha ukoliko je dužan da se otkupi?

Odgovor: Ispravno mišljenje je da onaj ko iz neznanja učini nešto što kvari post, ili nešto što ga izvodi iz Ihrâma, ili nešto što kvari namaz – nije ništa dužan učiniti, na osnovu Allâhovog تَعَالَى govora:

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا

“Gospodaru naš, nemoj nas kazniti ako zaboravimo ili nehotice pogriješimo!” (2:286)

Allâh je rekao:

قَدْ فَعَلْتُ

“To sam već učinio” (Muslim 126)

Ukoliko taj čovjek koji je to učinio tokom dana u Ramadhânu nije znao taj propis, on neće snositi odgovornost za to ni biti kažnjen – i ništa nije dužan učiniti. Ukoliko mu je međutim bilo poznato da je seksualni odnos zabranjen, ali mu nije bilo poznato da se mora otkupiti za to, dužan je da se otkupi – jer postoji razlika između nepoznavanja propisa i nepoznavanja kazne. Nepoznavanje kazne ne opravdava čovjeka, za razliku od nepoznavanja propisa – što ga opravdava. Na osnovu ovoga učenjaci kažu da, ukoliko čovjek popije opojno piće misleći da ono ne opija ili da nije zabranjeno, neće biti odgovoran za to, ali ukoliko bi znao da je to opojno piće i da je zabranjeno, ali mu nije poznata kazna za to – u tome slučaju će snositi kaznu za to i neće biti opravdan.

Na osnovu ovoga kažemo pitaocu: Ukoliko ti nije bilo poznato da ti je seksualni odnos, pa makar ne bio popraćen ejakulacijom, zabranjen – nisi odgovoran za to i nisi ništa dužan učiniti. Isto važi i za tvoju ženu, ukoliko ni njoj to nije bilo poznato.