Nije prvi put da se laže o proglasima učenjâkâ

Nije prvi put da se laže o proglasima učenjâkâ

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: Prije nekoliko dana je Stalni Komitet izdao fetvu u kojoj je kritikovao podjele i razilaženja. Neki su nakon toga primijenili taj govor na generalan način i rekli da nikada nije dozvoljeno pobijati neistomišljenike i novotare.

Odgovor: To nije značenje ovoga proglasa. U proglasu nema ništa što ukazuje na to da neistomišljenike ne treba pobijati i da ne treba objašnjavati istinu od neistine. To je laž o ovome proglasu. Proglas je savjet studentima da ostave međusobno prepiranje, međusobno bojkotovanje i međusobno neprijateljstvo zbog jednostavnih međusobnih razilaženja ili lošega mišljenja jednih o drugima; te da jedni druge savjetuju. To je svrha proglasa.

Što se tiče onih koji ga tumače shodno svojim strastima, oni će biti pitani za to. Proglas je jasan i u njemu nema ništa nejasno.

Mnogi tumače Allâhov govor shodno svojim strastima i željama. To dakle nije specifično za ovaj proglas. Osoba koja slijedi neistinu slijedi svoju neistinu i traži ono što će podržati njegovu neistinu, makar to bila i laž o ljudima, Qur’ânu i učenjacima.