Nije dovoljno samo bojkotovati one koji omalovažavaju vladare

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Savjetovao sam čovjeka u vezi sa njegovim ogovaranjem vladara, pa me je zbog toga počeo bojkotovati. Jednom prilikom sam ga poselamio – a on mi nije odgovorio na Salâm. Nakon toga sam i ja krenuo bojkotovati njega. Da li sam griješan zbog toga?

Odgovor: On pripada sekti Khawâridž. Oni koji podstiču na protivljenje vladarima spadaju u Khawâridž – وَالْعِيَاذُ بِاللهِ. Nije mu dozvoljeno činiti te stvari. Vladari imaju prava. Možete li živjeti bez vladara? سُبْحَانَ اللهِ; može li taj provesti noć u svome mjestu ili kući ili hodati pijacama – ukoliko ne bi bilo vladara? On je u potrebi za vladarima. Niko nije bez potrebe za njima. Za njih treba doviti, pomagati im i biti im poslušan u onome što nije neposlušnost Allâhu. O njima ne treba pričati sa nepoštovanjem i narod ih ne smije omalovažavati. To rade Khawâridž, protiv kojih su se borili ashabi. Oni su se borili protiv njih, jer su pravili nered na zemlji.

Postupio si dakle ispravno kada si ga savjetovao, te kada si ga bojkotovao nakon što nije prihvatio savjet. To međutim nije dovoljno; protiv njega se mora upozoravati i pojasniti njegovo stanje i stanje njegovih sljedbenika – sve dok ne budu lišeni slobode.