Nevjernici razumiju nešto što Ahl-ul-Bid`a ne razumiju

Nevjernici razumiju nešto što Ahl-ul-Bid`a ne razumiju

Govornik: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Šarh `Aqîdat-is-Salaf wa Ashâb-il-Hadîth, strana 81

Allâh تبارك وتعالى je rekao u sûri as-Sadždah:

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ

“Allâh je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest dana stvorio, a zatim se nad `Aršom uzvisio” (32:4)

Zar Allâh nije spomenuo u mnogim âjât da je stvorio nebesa i zemlju, da bi ih završio sa govorom da Se uzvisio iznad `Arša? Zar nije jasno i očito da se uzvišavanje nad `Aršom desilo tek nakon stvaranja nebesa i zemlje? Uzvišavanje nad `Aršom je dakle specifično djelo.

Svi ovi tekstovi dokazuju da Se Allâh تبارك وتعالى uzvisio iznad Svoga `Arša. On je to izričito rekao u sedam sûra u Qur’ânu. Njegovo uzvišavanje nad `Aršom ukazuje na Njegovu uzvišenost koja je potvrđena u Qur’ânu, Sunnah, razumu i prirodnome instinktu.

Ekstremni filozofi priznaju da su Allâh i meleki gore u visini. Po ovome pitanju su Džahmijjah i njihove pristalice među Mu`tazilah, Khawâridž, Ašâ`irah i drugim podlim ljudima u većoj zabludi i veće neznalice od ekstremnih filozofa. Iako su filozofi zabludjeli heretici oni vjeruju da je Allâh iznad nebesa. Čak i jevreji i kršćani vjeruju da je Allâh iznad nebesa na osnovu onoga što stoji u Tori i Evanđelju. U Tori i Evanđelju stoji da je Allâh iznad nebesa. Filozofi to takođe priznaju. Uprkos njihovim zabludjelim intelektima oni priznaju da je Allâh u visini. Istovremeno je intelekt Džahma i njegovih pristalica po ovome pitanju u većoj zabludi od intelekta zabludjelih i nevjerničkih filozofa.