Nesuđenje po onome što je Allâh objavio

Govornik: `Allâmah `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh Âl aš-Šajkh

Izvor:

 

Pitanje: Postoji student koji kaže da Allâhove تَعَالَى riječi

إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِيهَا هُدًى وَنُورٌ ۚ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هَادُوا وَالرَّبَّانِيُّونَ وَالْأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن كِتَابِ اللَّهِ وَكَانُوا عَلَيْهِ شُهَدَاءَ ۚ فَلَا تَخْشَوُا النَّاسَ وَاخْشَوْنِ وَلَا تَشْتَرُوا بِآيَاتِي ثَمَنًا قَلِيلًا ۚ وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ – 5:44

“A oni što ne sude prema onom što je Allâh objavio, oni su pravi nevjernici.” (5:44)

znače da je tu nevjerstvo jasno i da je Ibn `Abbâs bio u kontradiktornosti sa onim što je jasno u âjetu kada je rekao da se radi o manjem kufru koji njegovoga počinioca ne izvodi  iz vjere. On isto kaže za `Atâa, Tâwûsa i druge.

Odgovor: Braćo moja, kada osoba lebdi tako visoko da govori da razumije za razliku od Ibn `Abbâsa, to je znak neznanja i lošega mišljenja o ashabima. Tumač Qur’âna ne razumije, a taj razumije?

Ibn `Abbâs je rekao da postoje dvije vrste nesuđenja po onome što je Allâh objavio. Jedno od njih je da se sudi nečim drugim od onoga što je Allâh objavio misleći da je to dobro i dajući tome prednost nad Allâhovim sudom, bivajući zadovoljan time ili smatrajući to i Allâhov sud jednakim. Ovo je otpadništvo od Islâma.

Ako bi se međutim suđenje po onome što je Allâh objavio ostavilo radi strasti i pohlepe, a to se ne radilo neprestano i sa zadovoljstvom, to je manja vrsta nevjerstva.