Nepismen ali najučeniji

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Raširila se priča da nije dozvoljeno opisati Allâhovoga poslanika  kao nepismenog, te da je on znao i pisati i čitati. Šta vi smatrate o tome?

Odgovor: To je laž. To je laž i neznanje. Allâhov poslanik  nije znao ni čitati niti pisati:

وَمَا كُنتَ تَتْلُو مِن قَبْلِهِ مِن كِتَابٍ وَلَا تَخُطُّهُ بِيَمِينِكَ إِذًا لَّارْتَابَ الْمُبْطِلُونَ

“Ti prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao, inače, posumnjali bi oni što laži govore.” (29:48)

Kada bi Allâhov poslanik  želio da se nešto zapiše, pozvao bi zapisničare. Kada bi mu bio objavljivan Qur’ân, pozvao bi zapisničare da ga zapišu. On  nije znao pisati; bio je nepismen. Uprkos tome mu je Allâh objavio ovo čudo, Qur’ân.

On  je dakle bio nepismen, ali ga je Allâh podučio i objavio mu Qur’ân. Bio je nepismen sa tačke gledišta da nije znao čitati ni pisati, ali kada je u pitanju znanje – Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى ga je podučio znanju kojem nije podučio nikoga drugog:

وَأَنزَلَ اللّهُ عَلَيْكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَكَ مَا لَمْ تَكُنْ تَعْلَمُ وَكَانَ فَضْلُ اللّهِ عَلَيْكَ عَظِيمًا

“Allâh tebi objavljuje Knjigu i mudrost i poučava te onome što nisi znao a Allâhovo dobro prema tebi je veliko.” (4:113)