Nemoj zaboraviti pravo roditelja

Autor: `Allâmah Rabî` bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor: Šarh Wasâjâ Luqmân al-Hakîm li Ibnih, strana 476

Allâh تَعَالَى je rekao:

وَإِن جَاهَدَاكَ عَلَىٰ أَن تُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۖ وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا ۖ وَاتَّبِعْ سَبِيلَ مَنْ أَنَابَ إِلَيَّ ۚ ثُمَّ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

“A ako budu nastojali da te nagovore da Meni u obožavanju pridružuješ ono o čemu ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na dunjaluku, velikodušno ponašaj. I slijedi Put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.” (31:15)

Ukoliko ti roditelji narede da činiš grijeh, bez obzira na veličinu grijeha – a prije svega širk koji je najveći među njima, nemoj im biti poslušan. Oni nemaju nikakvo pravo da ti naređuju činjenje grijeha, bez obzira da li se radi o širku ili nekom drugom grijehu. Allâhov poslanik  je rekao:

لاَ طَاعَةَ فِي مَعْصِيَةٍ، إِنَّمَا الطَّاعَةُ فِي الْمَعْرُوفِ

“Nema pokornosti u grijehu, nego samo u dobru” (al-Bukhârî 7257 i Muslim 1840)

Ukoliko ti pomažu da budeš pokoran Allâhu, ukoliko te upućuju i lijepo odgajaju, to je za njihovu dobrobit – a ukoliko ti naređuju da činiš širk Allâhu, nemoj im biti poslušan. To međutim ne znači da im ne trebaš biti poslušan mimo toga. Ne smiješ zaboraviti njihovo pravo:

وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا

“i prema njima se, na dunjaluku, velikodušno ponašaj.” (31:15)

Budi dobar prema njima, budi im poslušan i izdržavaj ih – i u slučaju da su nevjernici. Budi im poslušan u onome što nije grijeh. Budi im na usluzi i ispunjavaj njihove zahtjeve. To spada u velikodušno ponašanje prema njima na dunjaluku. Uradi sve što zatraže od tebe – sve dok to nije grijeh. Roditeljska prava ne spadaju ukoliko bi oni praktikovali novotarije i širk. Moraš biti velikodušan prema njima na ovome svijetu.