Nemarni nemaju opravdanje za Širk

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Neki autori citiraju (Šajkh-ul-Islâma Ibn Tajmijju) neprecizno i govore da Šajkh kaže da se oni koji obožavaju kipove i grobove mogu opravdati i da to možda čine iz Idžtihâda. Oni ga citiraju nejasno.

Odgovor: Oni nisu opravdani jer mogu naučiti, pitati i znati. Oni su nemarni; Qur’ân i Sunnah jasno i očigledno zabranjuju da se dovi bilo kome drugome mimo Allâha – kao što zabranjuju i sav drugi Širk. To (što oni govore) važi u odsustvu jasnoga dokaza, dakle da dokaz može značiti i ovo i ono. Dokaz po pitanju zabrane Širka i dovljenja drugima mimo Allâha je međutim jasan – pa kako se onda za njih može reći da su opravdani?

Pitanje: Ne postoji dakle neznanje koje to opravdava?

Odgovor: Da su željeli znati, naučili bi. Oni to međutim ne uče jer okreću znanju leđa, te stoga nisu opravdani. Opravdanje ima neuka osoba koja nije u stanju naučiti; kod njega nema niko od učenjaka – a nije mu ništa objašnjeno i nije ništa čuo iz Qur’âna i Sunneta. Takav ima opravdanje dok mu ne bude objašnjeno:

وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُضِلَّ قَوْمًا بَعْدَ إِذْ هَدَاهُمْ حَتَّىٰ يُبَيِّنَ لَهُم مَّا يَتَّقُونَ ۚ إِنَّ اللَّهَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

“Allâh neće učiniti da zaluta narod koji je na Pravi put uputio prije nego što im objasni ono čega treba da se čuvaju; Allâh, zaista, sve dobro zna.” (9:115)

وَمَا كُنَّا مُعَذِّبِينَ حَتَّىٰ نَبْعَثَ رَسُولًا

“A Mi nijedan narod nismo kaznili dok poslanika nismo poslali!” (17:15)

Ovima je međutim Allâh poslao poslanika koji im je objasnio čega se trebaju čuvati. Uprkos tome, oni to nisu potražili. Oni su to ignorisali i ostali na zlu i zabludi na kojoj su bili njihovi preci i njima slični. Da li su oni opravdani? Oni nemaju opravdanje.