Nemaju svi pravo odgovarati na pitanja

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Koji su učenjaci od kojih se uzima Šerijatsko znanje? Da li je dovoljno studirati kratko vrijeme da bi osoba bila kvalifikovana da izdaje fetve i drži predavanja?

Odgovor: On može studirati stotinu godina a da još uvijek ne bude kvalifikovan da izdaje fetve. Ne radi se o vremenu, nego o razumijevanju. Da li je on dobio razumijevanje? Da li je stekao znanje? To se može desiti nakon kratkoga vremena. Možda nauči mnogo nakon kratkoga vremena. Možda ne nauči ništa – iako je studirao dugo vremena. Ne radi se dakle o vremenu studiranja, nego o razumijevanju. Samo onaj ko ima razumijevanje o vjeri smije izdavati fetve – a treba ih izdavati u nuždi, ukoliko nema niko učeniji i bolji od njega.

Fetva je ozbiljna stvar; to je obavještavanje o onome što je Allâh dozvolio i zabranio. Zbog toga je Ibn-ul-Qajjim nazvao svoju knjigu “I`lâm-ul-Muwaqqi´în `an Rabb-il-`Âlamîn”. On je ukazao na to da oni koji izdaju fetve pišu u ime Gospodara stvorenja. Fetva dakle nije mala stvar i samo onaj ko posjeduje određeno znanje smije izdavati fetve. Onaj ko samo pretpostavlja, pogađa i govori da ovaj govori ovo a onaj ono ne treba izdavati fetve.