“Nema razlike između muslimanske i kršćanske `Aqîde”

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

[Muhammad Mursî: Postoje neke razlike, ali ne u osnovnim principima (`Aqîde). Ne, nije moguće da se oni razlikuju u `Aqîdi, to nije moguće. Među egipćanima nema razlike u osnovama `Aqîde, bilo da se radi o muslimanima ili o kršćanima. Nema razlike između islâmske i kršćanske `Aqîde, svako vjeruje u ono što hoće. Razlika je samo dinamična, to je pitanje načina i sredstva, kinetike mehanizama. Nemoguće je da to bude po pitanju `Aqîde.]

Pitanje: Koji je propis za onoga ko radi političke svrsishodnosti govori da je naša i kršćanska `Aqîdah ista?

Odgovor: Utječem se Allâhu od toga govora. Naša i kršćanska `Aqîdah nije ista. Zar je `Aqîdah Tawhîda, vjera Ibrâhîmova, ista kao `Aqîdah trojstva?

Molimo Allâha za zdravlje.

To nije dozvoljeno (govoriti) zbog dunjalučkih stvari i koristi. To nije dozvoljeno. Da, dozvoljeno nam je sa njima imati interakcije i sporazume kada su u pitanju stvari koje regulišu našu vjeru i stvari putem kojih oni ne nanose štetu našoj vjeri i koje od nas odbijaju njihovo zlo, ali sporazumi (sa njima) su jedna stvar, to je radio i Allâhov poslanik , a drugo je biti zadovoljan njihovom vjerom i hvaliti njihovu vjeru. To nije dozvoljeno. To je Kufr (nevjerstvo).