Neke od razlika između islama i ISIS-a

Autor: `Allâmah `Abdul-Muhsin bin Hamad al-`Abbâd

Izvor: http://al-abbaad.com/index.php/articles/138-135

Prije nekoliko dana su dva mladića bila na usluzi sekte ISIS i sprovela u djelo njihove kriminalne planove kada su pojedinačno izvršili samoubilačke atentate u istočnoj Saudijskoj Arabiji. Atentati su izvršeni u petak četvrtoga i u petak jedanaestoga Ša`bâna. Više klanjača je umrlo. Ovaj ružan čin nije samo zločin; to je zločin najveće vrste. Objašnjenje slijedi u slijedećim tačkama:

1 – Nepravedno oduzimanje svetoga života je jedan od najvećih grijeha, pogotovo tokom obavljanja namaza

2 – U masdžidima u principu treba vladati mir, sklad i sigurnost. U njima ne smije biti neugodnosti i zastrašivanja, a kamoli ubijanja klanjača u njima

3 – Ako Šarî`ah zabranjuje da se ubijaju monasi u manastirima i drugi (Ahmad 2728) – još je gore ubijati klanjače u masdžidima

4 – Muslimanu nije dozvoljeno oduzeti sebi život samoubilačkim atentatom ili na drugi način. Allâh تعالى je rekao:

وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا

“i sami sebe ne ubijajte! Allâh je doista prema vama milostiv!” (4:29)

5 – Šarî`ah zabranjuje ubijanje djece u ratu (Muslim 1731). U žrtve samoubilačkih atentata spadaju i djeca.

6 – Ovi zločini odvraćaju od Allâhovoga puta i prouzrokuju strah kod klanjača – tako da se boje doći u masdžide da klanjaju Džume. Trenutno se postavljaju pitanja o propisu za nedolaske na Džume zbog izbjegavanja ovih atentata. U principu nije dozvoljeno odsustvovati iz masdžida zbog rijetke opasnosti.

7 – Ove strahote predstavljaju ogromnu teškoću za islam i muslimane, jer oni sprovode u djelo planove zabludjele sekte koja se naziva “islamska država”. Ne treba vjerovati da nešto dobro proizlazi iz sekte koja čini takva zlodjela.

8 – Ubijanje klanjača u masdžidima je zločin, bez obzira gdje se oni nalazili. Šta onda reći ukoliko se oni nalaze u Saudijskoj Arabiji koja je najbolja islamska zemlja i sudi Šerijatom?

9 – Takozvani ISIS se ne zadovoljava slanjem naivnih mladića u destruktivne propasti; to takođe prouzrokuje da se njihove familije i roditelji zlostavljaju na najgori način.

10 – Muškarcima je zabranjeno oponašati žene i obratno. Ibn `Abbâs رضي الله عنهما je rekao:

لَعَنَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم الْمُتَشَبِّهِينَ مِنَ الرِّجَالِ بِالنِّسَاءِ، وَالْمُتَشَبِّهَاتِ مِنَ النِّسَاءِ بِالرِّجَالِ

“Allâhov poslanik je prokleo muškarce koji oponašaju žene i žene koje oponašaju muškarce.” (al-Bukhârî 5885)

Jedan od mladića koji se raznio je bio obučen kao žena.

Zaključno savjetujem svoj omladini koja se priključi iluzijama ove zabludjele sekte da se preispitaju, da ostanu kući sa svojim familijama i izbjegavaju sve što će im naškoditi u oba života.