»Neka niko od vas ne upire oružje u brata svoga…«

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Od Abû Hurajre رَضِيَ اللهُ عَنْهُ se prenosi da je Allâhov poslanik rekao:

لاَ يُشِيرُ أَحَدُكُمْ عَلَى أَخِيهِ بِالسِّلاَحِ، فَإِنَّهُ لاَ يَدْرِي لَعَلَّ الشَّيْطَانَ يَنْزِعُ فِي يَدِهِ، فَيَقَعُ فِي حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ

»Neka niko od vas ne upire oružje u brata svoga, jer on ne zna: može se desiti da mu ga Šajtân istrgne iz ruku (te pogodi onoga drugog) i tako se sunovrati u vatru.« (al-Bukhârî 7072 i Muslim 2617)

Autor رَحِمَهُ اللهُ تَعَالَى je ovo stavio u poglavlje: Zabrana upiranja oružja u tvog brata bilo to ozbiljno ili u šali; i zabrana predavanja isukane sablje. Radi se dakle o dvije stvari; prva je upiranje oružja u nekoga; ili željeza, ili kamena, ili nečega sličnog tome – kao da ga želiš pogoditi time. Allâhov poslanik je to zabranio, jer će on možda to uperiti kao da ga želi pogoditi kamenom, željezom ili nečim sličnim, pa će mu Šajtân uhvatiti ruku i baciti to na istog – na osnovu čega će onaj koji je to uperio u njega biti sunovraćen u vatru.

U ovo spada i ono što rade neki maloumnici, koji velikom brzinom autom krenu na nekoga ko stoji, sjedi ili leži, igrajući se s njima tako što će skrenuti kada im se približe da ih ne bi pregazili. Ovo je zabranjeno na isti način kao što je zabranjeno uperiti oružje u nekoga, jer on ne zna: možda će mu Šajtân preuzeti kontrolu nad rukom i on neće biti u stanju upravljati autom – na osnovu čega će biti sunovraćen u vatru.

U to spada i huškanje psa na nekoga. Čovjek ima psa, pa kada mu neko dođe u posjetu ili slično – on će nahuškati psa na njega. Pas će se možda osloboditi i ugristi ili ozlijediti tu osobu, a on nakon toga neće biti u stanju da spriječi psa da to učini.

Sve ove stvari koje mogu ugroziti nečiji život su zabranjene, bile one ozbiljne ili u šali.