Ne pričaj bez znanja

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

 

Pitanje: Koje je značenje âjeta

وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۚ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولً

“Ne govori ono što ne znaš! I sluh, i vid, i razum – za sve to će se, zaista, odgovarati.” (17:36)?

Odgovor: Allâh naizgled zabranjuje svakome čovjeku da priča o nečemu što ne zna:

لَا تَقْفُ; to znači nemoj pričati bez znanja. Osiguraj se.

إِنَّ السَّمْعَ; to znači da kažeš “čuo sam” nešto što uopšte nisi čuo. Za sluh, vid i srce će se odgovarati. Čovjek dakle ima odgovornost za svoj sluh, svoje srce i svoj vid. Obavezno mu je da ne govori da je čuo ili vidio nešto ukoliko to nije popraćeno odgovarajućim znanjem. Ne smije reći da vjeruje u nešto bez znanja o tome. Odgovoran je za ovo i dužan se osigurati i paziti da se ne izjašnjava i da ne čini djela bez znanja. Ne treba smatrati nešto bez znanja. Zbog toga je Allâh rekao:

إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولً

I sluh, i vid, i razum – za sve to će se, zaista, odgovarati.” (17:36)

Čovjek se mora osigurati. Allâh جل وعلا je rekao:

 قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُواْ بِاللّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُواْ عَلَى اللّهِ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

“Reci: “Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i tajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allâhu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allâhu govorite ono što ne znate.” (7:33)

Allâh smatra da je govor o Allâhu bez znanja gori od svih ovih spomenutih djela. Zbog toga je čovjeku obavezno učiti, tako da ima znanje i uvid – a da ne govori da je čuo ili vidio ovo i ono bez znanja i uvida.