Ne postoji dokaz da su neke slike dozvoljene

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Kao što nam je poznato, Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je neograničeno zabranio slike. Postoji međutim daija koji kaže da se zabrana ne odnosi na fotografije – a mnogi su prihvatili ovu fetvu i govore da on ima duboko utemeljeno znanje.

Odgovor: To treba dokazati; onaj ko pravi razliku između slika mora to dokazati. Za to međutim ne postoji dokaz; Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je zabranio slike bez obzira na sredstvo i način – bilo da se radi o fotografisanju, crtanju ili inskripciji. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je prokleo slikare i rekao:

مَنْ صَوَّرَ صُورَةً فِي الدُّنْيَا كُلِّفَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنْ يَنْفُخَ فِيهَا الرُّوحَ، وَلَيْسَ بِنَافِخٍ

“Od onoga ko naslika sliku na dunjaluku će se tražiti da joj udahne dušu na Sudnjem Danu – što on neće biti u stanju učiniti.” (al-Bukhârî 5963 i Muslim 2110)

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je takođe rekao:

كُلُّ مُصَوِّرٍ فِي النَّارِ يَجْعَلُ لَهُ بِكُلِّ صُورَةٍ صَوَّرَهَا نَفْسًا فَتُعَذِّبُهُ فِي جَهَنَّمَ

“Svaki slikar je u Vatri; svaka slika koju je napravio će dobiti dušu kojom će biti kažnjavan u Džahannamu.” (Muslim 2109 i 2110)

Prijetnja za ovo je dakle vrlo ozbiljna i niko ne smije praviti razliku bez dokaza. Uslikavanje je međutim dozvoljeno u slučaju neophodnosti. Allâh جل وعلا je rekao:

وَمَا لَكُمْ أَلَّا تَأْكُلُوا مِمَّا ذُكِرَ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَقَدْ فَصَّلَ لَكُم مَّا حَرَّمَ عَلَيْكُمْ إِلَّا مَا اضْطُرِرْتُمْ إِلَيْهِ

“A zašto da ne jedete ono pri čijem je klanju spomenuto Allâhovo ime kad vam je On objasnio šta vam je zabranio – osim kad ste prisiljeni” (6:119)

Ukoliko je uslikavanje neophodno, u tome slučaju je to dozvoljeno – shodno neophodnosti. Ništa drugo nije dozvoljeno niti specifično, bez obzira da li se radi o fotografisanju, crtanju, inskripciji ili nečem drugom.