Naš cilj sa našom da`wom

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Kada kažemo da mnogi muslimani danas upadaju u veliki širk, mnogi se ljudi, a posebno onî koji ispoljavaju Sunnah, ljute i govore da to pravi podjelu među muslimanima, a da mi moramo ujedinjavati muslimane i doprinositi međusobnoj ljubavi među njima…

Odgovor: Da, oni to govore. To međutim sadrži kontradiktornost. Kako da ujedinimo muslimane ukoliko oni praktikuju širk? Ne možemo ih ujediniti ukoliko praktikuju širk. Ujediniti se mogu jedino onî koji obožavaju samo Allâha i imaju ispravnu `Aqîdu. Što se onih koji praktikuju širk tiče, oni se nikada ne mogu ujediniti sa onima koji obožavaju samo Allâha.

Dvije suprotnosti se ne mogu ujediniti. Mušrik (osoba koja praktikuje širk) se ne može ujediniti sa Muwahhidom (osobom koja obožava samo Allâha). Vjernik se ne može ujediniti sa nevjernikom. Naš zadatak nije ujedinjavanje ljudi, nego razdvajanje istine od neistine i Allâhovih prijatelja od Šajtânovih prijatelja. To je naš zadatak. Što se ujedinjenja istine sa neistinom tiče, to je kao prvo nemoguće, a kao drugo prevara te sakrivanje istine kao i nesitine. Obavezno je objašnjavati:

وَإِذْ أَخَذَ اللَّهُ مِيثَاقَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ لَتُبَيِّنُنَّهُ لِلنَّاسِ وَلَا تَكْتُمُونَهُ

“A kada Allâh uze obavezu od onih kojima je data Knjiga da će to sigurno ljudima objašnjavati i ništa iz nje neće kriti.” (3:187)

Ovî spadaju u onê koji sakrivaju istinu i ne objašnjavaju je ljudima. Oni žele da se ljudi ujedine, ali se oni ne mogu ujediniti. A ukoliko bi se ujedinili na neistini, od tog ujedinjenja nema koristi.