Namaz u strahu se mora obaviti na vrijeme

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Jedan moj prijatelj koji je stacioniran na granici ušao je u oružanu borbu sa neprijateljem. Tokom borbe su klanjali namaz u strahu, pa im je jedan čovjek rekao da mogu odgoditi sve namaze i klanjati ih dan ili dva kasnije. Da li je to tačno?

Odgovor: Da li je taj čovjek neuk ili ih obmanjuje? To im nije dozvoljeno. Namaz u strahu se mora klanjati onako kako ga je Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى propisao:

وَإِذَا كُنتَ فِيهِمْ فَأَقَمْتَ لَهُمْ الصَّلاَةَ فَلْتَقُمْ طَائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَكَ وَلْيَأْخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذَا سَجَدُوا فَلْيَكُونُوا مِنْ وَرَائِكُمْ وَلْتَأْتِ طَائِفَةٌ أُخْرَى لَمْ يُصَلُّوا فَلْيُصَلُّوا مَعَكَ

»Kada ti budeš među njima i budeš ih u namazu predvodio, neka jedna grupa s tobom klanja i neka svoje oružje uzmu; i dok budu na sedždi, neka drugi budu iza vas, a onda neka dođe druga grupa koja nije klanjala i neka s tobom klanjaju« (4:102)

Tako se klanja namaz u strahu. To je dakle spomenuto u Qur’ânu. Zatim dođe taj i kaže da možete klanjati poslije. To nije dozvoljeno. Obavite namaz u njegovom vremenu, onako kako ste to u stanju učiniti. Dužan si prijaviti tog čovjeka, da neuk ne bi izdavao fetve ljudima.