Namaz tokom dijalize

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Čovjek je tokom proteklih osam mjeseci bio podvrgnut dijalizi u bolnici. Dijaliza je počinjala prije Akšama i trajala je naredna četiri sata. On je tokom toga vremena spajao Akšam i Jaciju ležeći na krevetu, cijevima spojen na dijalizator koji odvodi i dovodi krv. Da li je njegov namaz tokom toga vremena ispravan ili nevažeći? Krevet se nekada nalazio u pravcu Qible, a nekada nije. Šta treba učiniti ukoliko njegovi namazi nisu bili ispravni?

Odgovor: Problem sa laicima je to što ne pitaju i ne pitajući obavljaju namaz – što nije dozvoljeno. Nije mu bilo dozvoljeno klanjati tokom dijalize, jer nije imao abdest. Stvari su ulazile u njegovo tijelo i izlazile iz njega; on u tome stanju nije imao abdest.

Što se namaza tiče, on ga je mogao spojiti kasnije. Ukoliko dijaliza na primjer počinje prije Podne namaza, on će u tome slučaju nanijjetiti da odgodi namaz, pa će nakon dijalize, makar to bilo pred početak Akšama, spojiti Podne i Ikindiju. Na isti način će, ukoliko dijaliza počne prije Akšama, nanijjetiti da odgodi Akšam i da ga spoji sa Jacijom – makar to bilo pred sami nastup Sabaha.

Ne smije međutim obavljati namaz tokom dijalize; to nije dozvoljeno – jer je u tome stanju nečist. Pored toga nije bio ni okrenut u pravcu Qible. On dakle treba odgoditi namaz.

Ukoliko međutim vrijeme (prvoga od dva namaza koja se mogu spojiti) nastupi prije početka dijalize, on će u tome slučaju spojiti ta dva namaza prije početka dijalize.