Namaz sa abdestom pogrešnog redoslijeda

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitanje: Čovjek je pogriješio u redoslijedu abdesta i potrao je glavu prije nego što je oprao ruke, znajući (da je to pogrešno). Da li je njegov namaz ispravan sa tim abdestom?

Odgovor: Njegov namaz nije ispravan, jer taj abdest nije ispravan – jer je potrao glavu prije nego što je oprao ruke. Allâh عَزَّ وَ جَلَّ je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ

»O vi koji vjerujete, kada hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza laktova operite – a glave svoje potarite – i noge svoje do iza članaka operite.« (5:6)

Allâhov poslanik se abdestio po redoslijedu. Ukoliko stoga čovjek promijeni redoslijed abdesta, počinio je djelo koje nije u skladu sa Allâhovom naredbom i naredbom Njegovog poslanika . Potvrđeno je da je Allâhov poslanik rekao:

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

»Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će mu biti odbijeno.« (Muslim 1718)

Takvo djelo je dakle odbijeno. Pa ukoliko mu je abdest odbijen, to znači da nije ispravan, a ako je klanjao sa tim abdestom, klanjao je namaz koji nije ispravan, jer abdest nije ispravan – te njegov namaz stoga neće biti primljen, na osnovu riječi Allâhovog poslanika :

 لاَ يَقْبَلُ اللَّهُ صَلاَةً بِغَيْرِ طُهُورٍ

»Allâh ne prihvata namaz bez čistoće« (an-Nasâ’î 140, Ibn Mâdžah 287)