Namaz prema WC-u

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Pitanje: Ispred najboljega mjesta u mojoj kući se nalaze dva toaleta, a to je takođe pravac prema Qibli. Ja obavljam namaz na ovome mjestu sa toaletima ispred mene i to činim već pet mjeseci a ne znam da li je to dozvoljeno ili ne i da li su moji prijašnji namazi ispravni ili nisu.

Odgovor: Nije prikladno muslimanu da klanja prema sličnim prljavim mjestima. Kada osoba obavlja namaz Allâh se nalazi ispred njega. Zbog toga je poslanik صلى الله عليه وسلم zabranio klanjaču da pljuje ispred sebe ili desno od sebe. Ukoliko je u potrebi da pljune on će to učiniti lijevo od sebe ili ispod svoga stopala.

Njeni prijašnji namazi su međutim ispravni. Ona je klanjala na čistome mjestu. Mjesto nije nečisto, ali je klanjala prema nečistome mjestu. Namaz na čistome mjestu prema nečistome mjestu je ispravan. Jedini izuzetak su mjesta za čiju zabranu postoji dokaz kao što je namaz prema qaburima. Muslim bilježi da je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

لاَ تُصَلُّوا إِلَى الْقُبُورِ وَلاَ تَجْلِسُوا عَلَيْهَا‏

“Ne klanjajte prema qaburima i nemojte sjediti na njima.” (Muslim 972)

Namaz prema qaburima je zabranjen i neispravan, dok je namaz na čistim mjestima prema mjestima na kojima je obavljanje namaza zabranjeno neprikladan (osim prema qaburima u kojem je slučaju zabranjen). Osoba to treba izbjegavati. Namaz je međutim ispravan.