Namaz i post nakon menstruacije i postporođajnoga krvarenja

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: al-Muntaqâ (5/120)

Pitanje: Mora li žena postiti ostatak dana, ukoliko joj nakon Sabaha u Ramadhânu prestane menstruacija ili postporođajno krvarenje?

Šta treba činiti ukoliko se okupala i započela post, da bi nakon toga vidjela krv nakon završetka menstruacije? Treba li prekinuti post, ili joj to ne utiče na post?

Odgovor: Što se prvoga dijela pitanja tiče, treba se okupati i klanjati i postiti ostatak dana. Pored toga će kasnije napostiti taj dan. Ovo se zahtijeva od nje.

Što se drugoga dijela pitanja tiče, to ona treba ignorisati. Umm `Atijjah رضي الله عنها je rekla:

كُنَّا لاَ نَعُدُّ الْكُدْرَةَ وَالصُّفْرَةَ شَيْئًا‏

“Žućkastu i mutnu (poput sukrvice) tečnost nismo ubrajale ni u što.” (al-Bukhârî 326)

Ona dakle ne treba obraćati pažnju na to.

Što se postporođajnoga krvarenja tiče, ukoliko bi njeno krvarenje prestalo tokom ovih četrdeset dana, pa se ponovo pojavilo nakon što se ona okupala, to se i dalje smatra postporođajnim krvarenjem. Ovo krvarenje koje se povratilo se smatra vrstom krvarenja koje joj zabranjuje da tokom njega posti i klanja, jer se povratilo tokom perioda postporođajnoga krvarenja. Ukoliko se međutim pojavi nakon što je prošlo preko četrdeset dana i nakon što se ona okupala, ona to treba ignorisati. Jedini izuzetak je ukoliko bi se ovo vrijeme podudaralo sa njenom menstruacijom prije postporođajnoga krvarenja. U ovome slučaju se smatra da je to menstruacija.

Ovo pitanje dakle zahtijeva detaljan odgovor. Ukoliko je njen period menstruacije prošao pa se ona okupa i nakon toga vidi nešto, ona to treba ignorisati. Ukoliko njen period menstruacije međutim nije prošao, pa ona tokom izvjesnoga vremena postane čista i okupa se a nakon toga joj se povrati krvarenje, smatra se da ima menstruaciju – jer se krv pojavila tokom njenoga perioda menstruacije.

Isto važi za postporođajno krvarenje. Ukoliko bi se povratilo tokom četrdeset dana, to se smatra postporođajnim krvarenjem, a ukoliko bi se krvarenje povratilo nakon ovih četrdeset dana, ne smatra se da to nešto znači – ukoliko se vremenski ne podudara sa njenom menstruacijom prije postporođajnoga krvarenja i trudnoće.