Namaska vremena u zemljama u kojima je nekad samo noć a nekad samo dan

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Koji je propis za spajanje dvaju namaza? Mi u Engleskoj ljeti spajamo Akšam i Jaciju. Mnogi imâmi u džamijama to dozvoljavaju, jer su karakteristike Jacije ljeti skrivene – a mi spajamo namaze da bismo izbjegli konflikte i smutnje.

Odgovor: To pitanje je postavljeno akademiji fiqha u Makki, internacionalnoj akademiji fiqha – te stalnom komitetu za fetve. Pitanje se odnosi na zemlje u kojima dan i noć variraju, kao što su skandinavske zemlje – u kojima je pola godine samo noć a pola godine samo dan. Tokom jednog perioda sunce uopšte ne zalazi, dok ga tokom drugog perioda uopšte nema.

Učenjaci imaju različite stavove po ovom pitanju. Među njima ima onih koji smatraju da se treba ravnati prema najbližoj zemlji koja tokom vremenskog perioda od jednog dana ima noć i dan. Ti učenjaci dakle smatraju da se treba ravnati prema vremenima namaza u najbližoj zemlji koja tokom vremenskog perioda od 24 sata ima noć i dan.

Drugi učenjaci smatraju nešto drugo. Oni smatraju da, ukoliko se tokom vremenskog perioda od 24 sata pojavljuju noć i dan, noćne namaze treba obavljati noću a dnevne namaze danju – ma koliko noć i dan bili kratki.

A što se tiče onih kod kojih se u vremenskom periodu od 24 sata ne pojavljuju i noć i dan, nego šest mjeseci noć traje 24 sata a šest mjeseci dan traje 24 sata, šta oni trebaju učiniti? Kao što sam spomenuo, neki učenjaci smatraju da se trebaju ravnati prema najbližoj zemlji koja tokom vremenskog perioda od jednog dana ima noć i dan. Drugi učenjaci smatraju da se trebaju ravnati prema namaskim vremenima Makke.

Ovo pitanje se i dalje razmatra. Nije se došlo do konačnog odgovora. Ja trenutno ne mogu dati odgovor. Neka ga razmotri stalni komitet za fetve, ili neka to učini al-Ladžnah ad-Dâ’imah na osnovu podataka koje imaju akademije i stalni komitet za fetve.