Najbolji post nakon posta mjeseca Ramadhâna

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

 

Pitanje: Kada počinje post mjeseca Muharrama ili post `šûrâ’? Počinje li prvog, sredinom ili krajem Muharrama? Koliko dana treba postiti, jer sam čuo da post `šûrâ’ počinje prvoga a završava desetoga Muharrama?

Odgovor: Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ

“Najbolji post nakon posta mjeseca Ramadhâna je post u Allâhovome mjesecu al-Muharramu” (Muslim 1163, Abû Dâwûd 2429, an-Nasâ’î 1613, at-Tirmidhî 740 i Ibn Mâdžah 1814)

To je `šûrâ’, a značenje je da ga je postio cijelog; od početka do kraja, od prvoga do posljednjega dana. To je značenje hadîtha.

On je međutim za one koji nisu u stanju postiti cijeli mjesec specifikovao deveti i deseti, ili deseti i jedanaesti Muharram. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je običavao postiti dan `šûrâ’ i u džâhilijjetu – kao što su ga postili i Qurajš. Kada je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم stigao u Madînu, zatekao je židove da ga i oni poste. Upitao ih je o tome, a oni su mu odgovorili da je to dan kada je Allâh spasio Mûsâa i njegov narod a uništio Faraona i njegov narod, te da ga je Mûsâ postio iz zahvalnosti prema Allâhu – pa ga i oni iz istoga razloga poste. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je tada rekao:

قُّفَأَنَا أَحَ بِمُوسَى مِنْكُمْ

“Mi imamo veće pravo i preči smo Mûsâu od vas” (al-Bukhârî 2004 i Muslim 1130)

pa ga je postio i naredio da se on posti.

Post dana `šûrâ’ je dakle Sunnah, kao što je Sunnah i postiti dan prije ili dan poslije njega – jer je prenešeno da je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao da se posti dan prije i dan poslije njega, a u drugoj predaji dan prije ili dan poslije njega. U drugome hadîthu se prenosi da je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

لَئِنْ بَقِيتُ إِلَى قَابِلٍ لأَصُومَنَّ الْيَوْمَ التَّاسِعَ

“Budem li živ slijedeće godine, postit’ ću deveti (dan Muharrama)” (Muslim 1134)

što znači zajedno sa desetim – a ovo je najbolje; dakle da osoba posti deseti dan Muharrama jer je to veličanstven dan kada su Mûsâ i muslimani sa njim postigli veliko dobro a postio ga je naš poslanik Muhammad صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم, te deveti radeći prema onome što nam je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم propisao.

Zajedno sa desetim danom Muharrama dakle možemo postiti i dan prije ili dan poslije njega, da bismo se razlikovali od židova – a najbolje je postiti deveti i deseti na osnovu hadîtha

لَئِنْ بَقِيتُ إِلَى قَابِلٍ لأَصُومَنَّ الْيَوْمَ التَّاسِعَ

“Budem li živ slijedeće godine, postit’ ću deveti (dan Muharrama)” (Muslim 1134)

Ukoliko osoba posti deseti i jedanaesti dan Muharrama, ili sva tri dana – deveti, deseti i jedanaesti, sve je to dobro i sve je to razlikovanje od židova. A ukoliko bi postio cijeli mjesec – to je još bolje i vrijednije.