Najbolja Sadaqah je Sadaqah u Ramadhânu

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Udjeljivanje Sadaqe u mjesecu Ramadhânu ima visok status.

Autentično se prenosi od Anasa رضي الله عنه da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم rekao da je najbolja Sadaqah

صَدَقَةٌ فِي رَمَضَانَ

“Sadaqah u Ramadhânu.” ( at-Tirmidhî 663)

Prema tome, Sadaqah tokom Ramadhâna ima visok status. U ovo spada i snabdijevanje postača hranom kojom će prekinuti post. Autentično se prenosi da je Allâhov poslanik  صلى الله عليه وسلم rekao:

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِمْ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا

“Ko nahrani postača, imat’ će istu nagradu kao i on, a da se nagrada postača neće umanjiti.” (Ibn Mâdžah 1746 i at-Tirmidhî 807)

Rečeno je Allâhovome poslaniku صلى الله عليه وسلم:

Allâhov poslaniče, nemamo svi mi koliko je dovoljno postaču da prekine post.

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

“Allâh će dati tu (nagradu) čak i onome ko postača napoji vodom.”

Prema tome, u vodi koja gasi žeđ živih bića je velika nagrada. Zato rob na ovo treba obratiti pažnju.

`Abdullâh bin `Umar رضي الله عنهما je tokom Ramadhâna običavao prekidati svoj post isključivo sa siromasima. U njegovoj biografiji je spomenuto da je on odbijao večerati ukoliko bi njegova familija spriječila siromahe od prekidanja posta sa njim (kao što su ih ponekad odbijali). On رضي الله عنه bi osjećao tugu i zato ne bi večerao te noći. Da Allâh bude zadovoljan njime.

Kada je jednom prilikom prekidao post, prišao mu je prosjak i zatražio hranu, pa je on uzeo od hrane koliko mu je dovoljno da prekine post a ostalo ostavio prosjaku. Kada je došao kući, njegova familija je već bila pojela svu hranu u kući. Tako je ostao gladan do slijedeće noći. U njegovoj kući nije bilo hrane.

Što se naših frižidera tiče, šta se nalazi u našim kućama? Osoba ode u Pandu i Hyper Pandu (supermarketi u Saudijskoj Arabiji) i nakupi hranu koju neće pojesti za godinu dana. Ostatak hrane će ostati sedam ili osam mjeseci, rok trajanja će isteći, slijedeći Ramadhân će doći a hrana će se pokvariti.

Ramadhân nije došao sa svrhom proždrljivosti. Ramadhân nije došao da bi se prepunjavali stomaci. Došao je da ih ublaži, tako da se i duši olakša. Kada je stomak lagan, to postaje i duša i sklona je `ibâdetu. Pogledajte devu. Ukoliko je vitka, prikladna je za utrku. Ovaj ishod je rezultat mršavosti, a nije rezultat punjenja stomaka. Rezultat je mršavosti, i minimalne količine hrane.

Na taj način je to povezano sa `ibâdetom; ukoliko osoba umanji unos hrane i pića, bit’ će agilna kada je u pitanju `ibâdah.