Najbolja knjiga o ´Aqîdi i Fiqhu za početnike u Islâmu

Najbolja knjiga o ´Aqîdi i Fiqhu za početnike u Islâmu

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Osoba iz Velike Britanije pita koja je najbolja knjiga za početnice u Islâmu kada su u pitanju Fiqh i ´Aqîdah.

Odgovor: Postoji dobra knjiga koju sam spomenuo nekoj braći u Velikoj Britaniji, a mislim, ako nisam zaboravio, da su je oni već preveli – ili su je našli već prevedenu. Ta knjiga je “Mâ lâ budda min ma´rifatihi ´anil-Islâm” (ما لا بد من معرفته عن الإسلام) [Ono što se mora znati o Islâmu] od Šajkha Muhammada bin ´Alî al-´Arfadž (محمد بن علي العرفج). To je dobra knjiga i vrlo je prikladna za početnike u Islâmu – kao što je slučaj ovdje.

U našim očima je novi musliman kao dijete – on se mora podučavati polako i u potrebi je da postepeno izučava vjeru. Ova knjiga je sakupila ono što početnik treba znati o ´Aqîdi i Fiqhu, i mnogo se okoristila knjigama iz naših škola (u Saudijskoj Arabiji). Ja ovdje mislim na prvo izdanje, dakle prije nego što je izašlo novo izdanje. U novome izdanju međutim takođe ima mnogo dobra, iako su se pojavile neke greške. Ja međutim upućujem na prvo izdanje koje je izašlo prije petnaest godina ili i više.

U svakome slučaju, ja preporučujem čitanje ove knjige, a ukoliko je pitalac iz Velike Britanije – može kontaktirati braću iz Salafî Publications u Birminghamu. Ja sa njima već duže vrijeme pričam o ovoj knjizi, a jednom prilikom su me i posjetili da bi preveli ovu knjigu dok je mi objašnjavamo – da bi početniku mogli pružiti lako objašnjenje ove knjige. Prilikom druge posjete su mi spomenuli da je knjiga prevedena, ili da su je već našli prevedenu – ne znam, zaboravio sam. Pa ako je pitalac iz Velike Britanije, neka kontaktira braću iz Salafî Publications u Birminghamu – i dobiti će إن شاء الله upute gdje može naći ovu knjigu. Moguće je i da se nalazi na internetu.

U svakome slučaju, braća će ga إن شاء الله uputiti. A ako je on ili sestre muslimanke sami žele potražiti – mogu je potražiti pod imenom “Mâ lâ budda min ma´rifatihi ´anil-Islâm” (ما لا بد من معرفته عن الإسلام) [Ono što se mora znati o Islâmu] od Šajkha Muhammada bin ´Alî al-´Arfadž (محمد بن علي العرفج).