Na koji post se odnosi zabrana započinjanja posta nakon petnaestog Ša`bâna?

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor:

 

 

Pitanje: Koji propis važi za onoga ko posti nakon polovine Ša`bâna jer se zavjetovao Allâhu da će postiti?

Odgovor: Ukoliko je dužan da posti, može postiti i prvu i zadnju polovinu. Onaj ko je dužan postiti jer se zavjetovao, ili treba napostiti dane od prošlog Ramadhâna, može ih napostiti. Zabrana se odnosi na dobrovoljni post, na osnovu hadîtha:

إِذَا انْتَصَفَ شَعْبَانُ فَلاَ تَصُومُوا

»Nemojte postiti kada nastupi polovina Ša`bâna.« (Abû Dâwûd 2337)

To se dakle odnosi na one koji poste dobrovoljno. A što se tiče onih koji imaju dug, koji moraju napostiti dane Ramadhâna, ili su se zavjetovali da će postiti, ili se moraju iskupiti postom, oni mogu postiti – pa makar to bilo i krajem Ša`bâna. U hadîthu koji bilježe al-Bukhârî i Muslim Allâhov poslanik ﷺ je rekao:

لاَ تَقَدَّمُوا رَمَضَانَ بِصَوْمِ يَوْمٍ وَلاَ يَوْمَيْنِ إِلاَّ رَجُلٌ كَانَ يَصُومُ صَوْمًا فَلْيَصُمْهُ

»Nemojte postiti dan ili dva dana prije Ramadhâna, osim onoga ko posti određeni post (pa bi svakako postio te dane).« (Muslim 1082)

Ukoliko se dakle mora iskupiti postom, ili se zavjetovao da će postiti, ili treba napostiti propuštene dane Ramadhâna, to nije zabranjeno – i može postiti i prije i poslije polovine mjeseca. Zabrana se odnosi isključivo na one koji poste dobrovoljno; ukoliko nastupi polovina Ša`bâna a čovjek nije postio prije toga, neka ne započinje post nakon polovine, niti pred Ramadhân.