Muslimani ne grade crkve

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Nisam razumio vaš odgovor o gradnji crkava. Da li je to samo djelo nevjerstvo – ili se odnosi na vjerovanje iza izgradnje?

Odgovor: Muslimani ne smiju graditi crkve jer su to hramovi nevjernikâ. Mi im u tome ne pomažemo i ne gradimo im crkve. Ukoliko su oni međutim saglasni da žive pod islâmskome vlašću i da plaćaju Džizju muslimanima, njihove se crkve neće dirati – ali ih oni međutim ne smiju renovirati. Neće se dakle dirati jedino ono što već postoji. Ukoliko se nešto u crkvi pokvari – to se neće popravljati i neće im se davati prilika da to popravljaju. Crkve dakle jedino smiju ostati onakve kakve su.

Što se nas tiče, mi ih ne gradimo, ne renoviramo ih niti im pomažemo oko njih – jer se u njima praktikuje Kufr (nevjerstvo). Oni vjeruju u trojstvo. Oni vjeruju da je Masîh Allâhov sin. Oni obožavaju krst u čijem obliku tvrde da je `Îsâ razapet – što je laž.

Mi im to dakle ne dozvoljavamo činiti. Ne gradimo im crkve, čak ni u njihovim zemljama – ukoliko izaberu da žive pod islâmskome vlašću. Ne dozvoljavamo im da grade nove crkve.  Dozvoljavamo im jedino da imaju svoje stare crkve.