Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî je pohvaljen od strane najvećih učenjaka

Govornik: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî (umro 1416)

Izvor:

 

Za one koji nisu čuli, pitanje se odnosi na kasete brata, daije i studenta – Šajkha Muhammada bin Hâdîja al-Madkhalîja. On ima kasete u kojima su predmet diskusije izvjesna razmišljanja i osobe. Ove kasete su preslušane od strane nekih učenjaka, među kojima je naš uvaženi Šajkh `Abdul-`Azîz bin Bâz. Svako ko je preslušao kasete Šajkha Muhammada – pohvalio ih je. Mi smo u al-Madîni i nije nam poznato da je povukao stvari koje se nalaze na tim kasetama. Glasine o tome nisu ispravne.

Kako da povuče istinu kad je rekao istinu? On je student koji se čvrsto drži istine. To je poznato. Ne hvalimo ga pred Allâhom, ali ono što o njemu znamo je da se čvrsto drži istine – a ono što govori je u skladu s tim. Nije nam poznato da je napravio greške. Veliki učenjaci su posvjedočili da je ono što je rekao ispravno i da su njegove kasete dobre. Stoga ne treba širiti ove glasine o njegovim kasetama i bespravno ga optuživati za kojekakve stvari. Optužbe vezane za njega su laži i zabranjene, a oni koji to čine trebaju učiniti pokajanje Allâhu.

Prema onome što nam je poznato, čovjek je čist i daija koji se čvrsto drži svoje vjere. To je ono što je nama poznato, a Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى zna bolje i o nama i o njemu. Stoga je on daija sa kojim treba sarađivati, a na osnovu onoga što smo spomenuli nije dozvoljeno omalovažavati njega ili njegove kasete. A kod Allâha leži sav uspjeh.