Muhammad al-`Arîfî je sljedbenik strasti

Muhammad al-`Arîfî je sljedbenik strasti

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Voditelj programa: Kako kombinujemo naredbu Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم o slušanju i pokoravanju vladaru pa makar ti bičevao leđa i oduzeo imovinu sa onim što ljudi danas rade?

Muhammad al-`Arîfî: Postoji naravno razlika ukoliko se vladar okomi na izvjesnoga pojedinca. Muslim bilježi da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم rekao:

تَسْمَعُ وَتُطِيعُ لِلأَمِيرِ وَإِنْ ضُرِبَ ظَهْرُكَ وَأُخِذَ مَالُكَ فَاسْمَعْ وَأَطِعْ

“Slušaj i pokoravaj se vođi; čak i ukoliko bi ti bičevao leđa i uzeo tvoju imovinu – slušaj i pokoravaj se!” (Muslim 1847)

Ovo važi ukoliko se vladar okomi na pojedinca sa kojim ima neki problem – dok je vladar inače dobar. U ovome slučaju on međutim dođe izvjesnoj osobi i bičuje mu leđa i uzme njegovu imovinu. Ovoj se osobi kaže da se ne podiže i ne poziva na pobunu protiv ovog vladara i da protiv njega ne čini oružani otpor – jer bi šteta tog djela bila veća od toga što mu je bičevao leđa. Vidi dakle možeš li od njega uzeti tvoj novac na drugi način. Ono o čemu mi pričamo je ukoliko vladar uzima novac svima.

Pitanje: Šta vi smatrate o onome ko kaže da se hadîth o slušanju i pokoravanju čak i ukoliko bi ti leđa bila bičevana jedino odnosi na vladara koji je u osnovi pravedan ali se okomi na izvjesnoga pojedinca…

Odgovor: To je njegovo razumijevanje. Ja sam ga čuo. To je njegovo razumijevanje. On ne treba objašnjavati govor Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم na taj način. Ova osoba slijedi svoju strast i želi objašnjavati govor Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم shodno svojim strastima i prohtjevima. To nije dozvoljeno.

On o Allâhovome poslaniku govori ono što Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم nije rekao. To je mnogo opasno.