Mudrost iza prava muškarca za dozvolu razvoda

Mudrost iza prava muškarca za dozvolu razvoda

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatâwâ al-Ladžnah ad-Dâ’imah (20/9/4497)

Pitanje: Zašto Islâm samo muškarcu daje pravo da pokrene razvod? Koji je propis ukoliko je boravak sa mužem nepodnošljiv? Kako možemo reći da Islâm muškarce i žene tretira jednako?

Odgovor: Allâh je pravo za pokretanje razvoda dao isključivo mužu zbog mnogo važnih razloga, kao što su mudrost muža, jaka volja, razumijevanje i veći uvid od ženinog. Muškarac izdržava familiju, organizuje stvari i donosi odluke. On je glavni stub domaćinstva. Mužu je obavezno platiti Mahr (vjenčani dar) pa je zato i razvod u njegovim rukama. Kada bi bio u rukama žene, žena bi se možda udala da uzme Mahr pa se nakon toga razvela od njega da bi se udala za drugoga, i tako dalje. Ovo nije pogodno, a Allâh upozorava Muslimane protiv ovoga kada kaže:

الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ

“Muškarci su nadređeni ženama zato što ih je Allâh odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.” (4:34)

Kao drugo, kada je boravak sa mužem nepodnošljiv, to se pitanje razrješava na sudu.

Kao treće, Allâh sa nekim propisima daje prednost muškarcima a sa nekim propisima daje prednost ženama, mnogi propisi su isti za njih sve a zajednički izvor im je Šarî`ah.