Moraš nositi kravatu u parlamentu

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

al-Albânî: Islamisti koji ulaze u parlament uopšte ne nose islamsku odjeću.

Slušalac: Oni nemaju islamsku ličnost.

al-Albânî: Oni smatraju da moraju nositi kravatu da bi uglodili drugima i misle da će tako pridobiti narod – a u stvari narod pridobije njih.

Slušalac: Jedan naš brat je sreo staroga Tablîghîja i upitao ga šta bi učinio ukoliko bi vidio ljude kako kruže oko groba. On je rekao:

“I ja bih kružio sa njima da bi se osjećali ugodno sa mnom. Nakon toga bih im rekao da je to zabranjeno, Širk i tako dalje”.

Može li se ovo uporediti sa nošenjem kravate da bi im ugodio?

al-Albânî: Nadam se, ali je pitanje kravate gore, jer oni smatraju da je to uobičajeno, normalno i nepristrasno – a da smo mi prestrogi. Ovaj Tablîghî u sebi to osuđuje, ali smatra da privlači ljude ukoliko učestvuje u zabludi. To spada u njihovo neznanje. Naš Gospodar عز وجل je odgojio muslimanski Ummah poslanikovome صلى الله عليه وسلّم ličnošću kada je rekao:

وَلَوْلَا أَن ثَبَّتْنَاكَ لَقَدْ كِدتَّ تَرْكَنُ إِلَيْهِمْ شَيْئًا قَلِيلًا

“A da te nismo učinili čvrstim, gotovo da bi im se malo priklonio” (17:74)

Ovo je vrlo ozbiljna prijetnja koja nije upućena poslaniku صلى الله عليه وسلّم, nego ovakvima, koji misle da privlače ljude tako što im na ovaj način izlaze u susret – a u stvari je potpuno suprotno. Postoji dakle razlika između ovoga i promjene odijevanja, jer oni smatraju da je promjena odijevanja sasvim u redu. Što se međutim kruženja oko groba tiče, ovi smatraju da je to griješno djelo.

Razlika je dakle velika. Nećeš naći skoro nikoga od al-Ikhwân al-Muslimûn ko iole poznaje Sunnah i posjeduje islamsko znanje da ne nosi kravatu i da se razlikuje od ostalih al-Ikhwân al-Muslimûn. Oni se mogu nabrojati na prste. Jedan od njih je bio Šajkh `Abdullâh `Azzâm.