Mora li čovjek postiti svih prvih devet dana Dhûl-Hidždžah?

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Da li je dozvoljeno postiti dan ili dva prije dana `Arafah, ili se mora postiti svih prvih devet dana Dhûl-Hidždžah?

Odgovor: Ne mora čovjek postiti svih prvih devet dana Dhûl-Hidždžah, nego bi bilo dovoljno i da samo posti dan `Arafah. Allâhov poslanik  je bio upitan o postu dana `Arafah, pa je rekao:

صِيَامُ يَوْمِ عَرَفَةَ إِنِّي أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ وَالَّتِي بَعْدَهُ

“Nadam se od Allâha da post na dan `Arafah briše grijehe prethodne i slijedeće godine.” (Ibn Mâdžah 1802)

Post prvih devet dana Dhûl-Hidždžah je međutim Sunnah. Allâhov poslanik  je to spomenuo kada je rekao:

مَا مِنْ أَيَّامٍ الْعَمَلُ الصَّالِحُ فِيهِنَّ أَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنْ هَذِهِ الأَيَّامِ الْعَشْرِ   فَقَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَلاَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ   فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم‏ وَلاَ الْجِهَادُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ إِلاَّ رَجُلٌ خَرَجَ بِنَفْسِهِ وَمَالِهِ فَلَمْ يَرْجِعْ مِنْ ذَلِكَ بِشَيْءٍ

“Nijedno djelo Allâhu nije draže od djela tokom ovih Deset dana. Oni su rekli: Čak ni Džihâd na Allâhovom putu? On  je rekao: Čak ni Džihâd na Allâhovom putu, osim čovjeka koji ode i bori se svojim životom i svojim imetkom i ne vrati se ni sa jednim.” (at-Tirmidhî 757)

Niko ne sumnja u to da post spada u dobra djela. To je čak jedno od najboljih djela, do te mjere da ga je Allâh izdvojio za sebe govorom u hadîthu Qudsî:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ

“Čovjek se nagrađuje od deset do sedam stotina puta za svako djelo. Allâh je rekao: “Osim posta. On je Moj i Ja za njega nagrađujem.”” (Muslim 1151)