Moljenje u ime Allâha

Moljenje u ime Allâha

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: al-Qawl al-Mufîd (2/347-348)

Da li je dozvoljeno da osoba zamoli za nešto u ime Allâha? U ovo pitanje pisac nije ulazio. Pitanje je samo po sebi pokuđeno. Osoba ne treba nekoga moliti za nešto sve dok ne postoji potreba za tim. Tako su ashabi između ostaloga obećali poslaniku صلى الله عليه وسلم da neće drugu osobu moliti za nešto. Ako bi nekome od njih ispao štap dok bi sjedio na jahalici, on nikoga ne bi molio da ga podigne, nego bi sam sišao i podigao štap. Ako poštuješ sebe i ako se ne ponižavaš tako što ćeš drugoga moliti za nešto, ostati ćeš poštovan među ljudima.

Pitanje je, kao što je rečeno, samo po sebi pokuđeno, ili čak i zabranjeno ukoliko ne postoji potreba za time. Na primjer je zabranjeno moliti za novac bez nužde.

Što se tiče odgovora, podijeljen je na dva slučaja:

1 – Da osoba samo postavi pitanje i na primjer kaže:

“Daj mi to i to.”

Ako ti traži nešto što je dozvoljeno, daj mu to. Primjer toga je da siromah traži Zakâh.

2 – Da osoba moli za nešto u ime Allâha. Njemu se trebaš odazvati jer te moli nečim što je ogromno, čak i ako to ne zaslužuje. Njemu se treba odazvati iz respekta prema Svemoćnom. Ako bi osoba međutim tražila nešto što je zabranjeno ili nešto što otežava onome od koga se traži, njemu se ne odaziva. Primjer toga je da te moli za alkohol u ime Allâha. Drugi primjer je da te u ime Allâha pita šta se dešava u spavaćoj sobi para. Na ovo se ne odgovara. U prvome slučaju se moli za nešto što je zabranjeno, a u drugome slučaju se onaj ko se pita izlaže teškoći.