Mogu li se džinni preobraziti u ljude i životinje?

Mogu li se džinni preobraziti u ljude i životinje?

Govornik: `Allâmah Muqbil bin Hâdî al-Wâdi`î

Izvor: 

Pitanje: Mogu li se džinni preobraziti u ljude i zmije?

Odgovor: Da, oni mogu imati razne oblike. Allâh عز وجل je rekao u Svojoj časnoj knjizi:

إِنَّهُ يَرَاكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لاَ تَرَوْنَهُمْ

“On vas vidi, on i vojske njegove, odakle vi njih ne vidite.” (7:27)

Džinni se mogu preobraziti u mačke, crne pse kao šejtani, zmije i drugo. U hadîthu se spominje da se čovjek krenuo boriti sa zmijom i usmjerio je svoje oružje prema njoj. Ne zna se ko je prvi od njih umro. Tada je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

إِنَّ بِالْمَدِينَةِ جِنًّا قَدْ أَسْلَمُوا فَإِذَا رَأَيْتُمْ مِنْهُمْ شَيْئًا فَآذِنُوهُ ثَلاَثَةَ أَيَّامٍ فَإِنْ بَدَا لَكُمْ بَعْدَ ذَلِكَ فَاقْتُلُوهُ فَإِنَّمَا هُوَ شَيْطَانٌ

“U Madîni ima džinnâ koji su prihvatili Islâm, pa kada vidite nekoga od njih upozorite ga tri dana, a ako vam se nakon toga pojavi ubijte ga jer je to Šajtân.” (Muslim 2236)

Oni se dakle mogu preobraziti u razne oblike. Ljudi ne mogu podnijeti da vide stvarni i originalni izgled džinnâ. Čuo sam o čovjeku koji je u Sa`di studirao Qur’ân sa džinnom. Neprestano ga je molio da mu se prikaže u svome pravome obliku. On ga je međutim odbio i rekao mu da to ne bi bilo dobro za njega. Čovjek ga je i dalje nastavio gnjaviti sve dok mu se na kraju nije prikazao. Vidio je tako strašan izgled da je od toga postao lud. Čovjek je postao lud. Oni se po svoj prilici ne mogu vidjeti onakvi kakve ih je Allâh stvorio.