Mnogobošci ne izgovaraju da nema istinskoga boga osim Allâha

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Kako se govor da svi mnogobošci izgovaraju da nema istinskoga boga osim Allâha, a da im to nije od koristi jer čine širk, može povezati sa govorom da su odbijali to izgovoriti kada ih je Allâhov poslanik podsticao na to – a umjesto toga su govorili:

أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَٰهًا وَاحِدًا

Zar on da bogove svede na Boga jednog?! (38:5)”?

Odgovor: Niko nije rekao da su mnogobošci govorili da nema istinskoga boga osim Allâha. Niko to nije rekao. Oni se uzdržavaju od govora da nema istinskoga boga osim Allâha. Neuki muslimani međutim mogu upasti u to da izgovaraju da nema istinskoga boga osim Allâha, istovremeno obožavajući druge mimo Allâha (Allâhove miljenike i pravedne ljude) – misleći iz neukosti da to ne utiče na značenje da nema istinskoga boga osim Allâha. Musliman to dakle može izgovarati i istovremeno obožavati druge mimo Allâha, ali on u tom slučaju postaje mnogobožac i napušta okvire islâma.

Što se međutim tiče onih koji su mnogobošci u osnovi, oni ne izgovaraju da nema istinskoga boga osim Allâha, kao što nas je Allâh obavijestio o tome:

إِنَّهُمْ كَانُوا إِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ يَسْتَكْبِرُونَ وَيَقُولُونَ أَئِنَّا لَتَارِكُو آلِهَتِنَا لِشَاعِرٍ مَّجْنُونٍ

“Kad im je govoreno: “Samo je Allâh Bog!”, oni su se, doista, oholili i govorili: “Zar da napustimo božanstva naša zbog jednog ludog pjesnika?!” (37:35-36)

Kada bi im rekao da izgovore da nema istinskoga boga osim Allâha, oni bi rekli:

أَجَعَلَ الْآلِهَةَ إِلَٰهًا وَاحِدًا ۖ إِنَّ هَٰذَا لَشَيْءٌ عُجَابٌ

“Zar on da bogove svede na Boga jednog?! To je, zaista, nešto veoma čudno!” (38:5)