Meso konja, magarca i žabe

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

Pitanje: Da li je dozvoljeno ili zabranjeno jesti meso magarca, konja i žabe?

Odgovor: Magarac i žaba su zabranjeni. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je držao predavanje i obavijestio ljude da je zabranjeno jesti domaće magarce i da su oni nečisti. Učenjaci su složni da je zabranjeno jesti domaće magarce. Divlje magarce je međutim dozvoljeno jesti. Oni ne izgledaju kao domaći magarci. Magarci koji žive među nama i na kojima prenosimo stvari su domaći magarci. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je zabranio da se jedu. Držao je predavanja o tome više puta i rekao da su nečisti. Učenjaci su, kao što smo rekli, saglasni da su zabranjeni.

Žabu je takođe zabranjeno jesti. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je zabranio da se žabe ubijaju – što je samo po sebi dokaz da ih je zabranjeno jesti.

Što se konja tiče, to je u redu. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم nam je dozvolio meso konja a zabranio meso magarca. Asmâ’ bint Abî Bakr رضي الله عنها je rekla:

نَحَرْنَا فَرَسًا عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فَأَكَلْنَاهُ

“Zaklali smo u vrijeme Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلم konja i pojeli ga.” (al-Bukhârî 5519 i Muslim 1942)

Ovo dokazuje da je dozvoljeno jesti meso konja. Postoje međutim učenjaci koji kažu da je to pokuđeno kada za njima postoji potreba u Džihâdu. Ukoliko međutim nema potrebe za njima, u tome slučaju ih je u redu klati i jesti. Ukoliko su potrebni za Džihâd, bolje ih je ostaviti za Džihâd – tako da se muslimani mogu koristiti njima protiv svojih neprijatelja.