Med kao lijek

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Nema sumnje da je u medu lijek. Allâh je rekao:

وَأَوْحَى رَبُّكَ إِلَى النَّحْلِ أَنِ اتَّخِذِي مِنْ الْجِبَالِ بُيُوتًا وَمِنْ الشَّجَرِ وَمِمَّا يَعْرِشُونَ ثُمَّ كُلِي مِنْ كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلاً يَخْرُجُ مِنْ بُطُونِهَا شَرَابٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِلنَّاسِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَةً لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ

»Gospodar tvoj pčelu je nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima, na drveću i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja, u njemu je lijek ljudima. Tu je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.« (16:68-69)

Nema dakle sumnje u to i mi u to ne sumnjamo. Onaj ko sumnja u to sumnja u veličanstveni Qur’ân. U medu je lijek, ali se svi ne liječe medom. Med nije dobar za svakoga. U njemu je lijek, ali je med kao i svi ostali lijekovi; ukoliko se upotrijebi protiv odgovarajuće bolesti, bolesnik će Alâhovom voljom biti izliječen – a u protivnom ne.

A što se tiče toga da tajna liječenja medom leži u činjenici da se pčela hrani svim plodovima i biljkama, to je tačno. U plodovima i biljkama je lijek. Spomenuli su istu stvar o skakavcu i da je u njemu lijek. Do tog zaključka se došlo iskustvom, jer se skakavac hrani sa svog drveća. Hrani se sa drveća na kojem ima lijekova. Na isti se način hrani pčela i apsorbira hranjive tvari iz biljaka i cvijeća koje je Allâh učinio ljekovitima.