“Mawlid je dobra novotarija”

“Mawlid je dobra novotarija”

Autor: `Allâmah Hamûd bin `Abdillâh at-Tuwajdžirî

Izvor: ar-Radd al-Qawî, strana 29

U vezi sa citatom koji ar-Rifâ`î navodi od as-Sujûtija koji je rekao:

“Mawlid spada u dobre novotarije za koje se čovjek nagrađuje.”

as-Sujûtijeve riječi se pobijaju riječima poslanika صلى الله عليه وسلم:

وَشَرَّ الأُمُورِ مُحْدَثَاتُهَا

“Najgore stvari su uvedene stvari (u vjeru).”

i

كُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ وَكُلَّ ضَلاَلَةٍ فِي النَّارِ

“Svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda je u vatri.”

i

مَنْ عَمِلَ عَمَلًا لَيْسَ عَلَيْهِ أَمْرُنَا فَهُوَ رَدٌّ

“Ko učini djelo koje nije u skladu sa ovom našom stvari (vjerom), to će mu biti odbijeno.”

Poslanik صلى الله عليه وسلم je novotarije opisao kao zlo i zabludu. Ove osobine su loše i one se osuđuju. On صلى الله عليه وسلم je takođe rekao da će one njihovim počiniocima biti odbijene i da će završiti u Vatri. Ovo dokazuje da se novotar uopšte ne nagrađuje za svoju novotariju, nego postoji rizik da će biti izložen iskušenju i bolnoj kazni. Allâh تعالي je rekao:

فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَن تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

“Neka se pripaze oni koji postpupaju suprotno naređenju Njegovom, da ih iskušenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne snađe.” (24:63)

Pored toga je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao:

كُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ وَكُلَّ ضَلاَلَةٍ فِي النَّارِ

“Svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda je u vatri.”

Čovjek se samo nagrađuje ukoliko slijedi poslanika صلى الله عليه وسلم i daje prednost njegovoj uputi ispred svega ostalog. Allâh تعالي je rekao:

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

“Reci: ‘Ako vi Allâha volite, onda mene slijedite, i vas će Allâh voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allâh prašta i milostiv je’.” (3:31)

فَآمِنُواْ بِاللّهِ وَرَسُولِهِ النَّبِيِّ الأُمِّيِّ الَّذِي يُؤْمِنُ بِاللّهِ وَكَلِمَاتِهِ وَاتَّبِعُوهُ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

“i zato vjerujte u Allâha i Njegovoga Poslanika, vjerovjesnika, koji ne zna čitati i pisati, koji vjeruje u Allâha i riječi Njegove; njega slijedite – da biste bili upućeni!” (7:158)

Allâh تبارك وتعالى je ljudima dao Svoju ljubav, uputu i oprost jedino ukoliko su se oni ravnali prema poslaniku صلى الله عليه وسلم. Proslava Mawlida ne spada u poslanikovu صلى الله عليه وسلم uputu i Sunnah. To spada u uputu i sunnah vladara Irbila, a on je živio oko 600 godina nakon poslanika صلى الله عليه وسلم.