Manhadž Šajkha Rabî` opasniji od manhadža Sajjida Qutba?

Govornik: Šajkh `Ubajd bin `Abdillâh al-Džâbirî

Izvor:

 

Pitanje: Na nekim internet stranicama se širi izjava da je manhadž Šajkha Rabî` حَفِظَهُ اللهُ opasniji od manhadža Sajjida Qutba. Šta vi smatrate o ovoj izjavi?

Odgovor: To mi je poznato. Da želim, mogao bih i navesti osobu koja je to rekla – ali je moj manhadž da se kritika treba odnositi na izjavu.

Šajkh Rabî` je naš stariji brat koji ima više znanja od nas i strpljiviji je sa Ahl-ul-Bid`a. Njegov “grijeh” je to što je otkrio Ahl-ul-Bid`a. Objelodanio je ljudima ono što su skrivali – وَ لِلهِ الْحَمْدُ. Njegov stav u ratu protiv novotara je jak, čvrst i strpljiv – i nije oslabio niti se ublažio. Čim do njega dođe neka novotarija, on pobija nju i njene sljedbenike. On nije jedini niti prvi koji to radi. On radi ono što su radili imâmi Ahl-us-Sunnah, zasnovano na onome što su naslijedili od ashaba Allâhovoga poslanika صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Po njima je to njegov grijeh.

Ova osoba se tom izjavom pokušava spasiti. On je otkriven; Allâh ga je otkrio. Bespravno je bio među Salafijjûn tokom dužega vremena. Ja lično imam oko dvadeset godina iskustva sa njim. Uvijek smo ga uzdizali i isticali među ljudima, ali kada je odstupio od puta Ahl-us-Sunnah, bilo je neizbježno učiniti Tabdî` na njega (proglasiti ga novotarom), pobiti ga, objelodaniti njegove sramote i otkriti ga.

Na taj način postupaju Ahl-us-Sunnah. Ahl-us-Sunnah ne hvale osobu zbog njegovoga porijekla, nacionalnosti ili drugih interesa – nego ga isključivo hvale ukoliko ispoljava Sunnah i brani njega i njegove sljedbenike. Ukoliko ispoljava suprotno i to otvoreno proglašava, tako da ga nije moguće savjetovati, njega treba pobiti i otkriti – te bezobzirno upozoravati protiv njega.

Ahl-us-Sunnah nemaju motive lične koristi zbog kojih osuđuju ljude zbog njihovoga porijekla, nacionalnosti ili pozicije. Nikada! Neki koji sebi pripisuju znanje tumače pobijanja ovakvih ljudi kao motive lične koristi. To je gnusna greška; mi kažemo da nam je Allâh dovoljan – a divan li je On zaštitnik. Kako su izvrsni ovi motivi lične koristi kod Ahl-us-Sunnah ukoliko su zasnovani na Qur’ânu, Sunnetu i govorima imâma!

 

 

[`Alî al-Halabî  je rekao: “Ne treba me niko podsjećati na zabludu Sajjida Qutba. Smatram da on predstavlja mnogo manju opasnost po Salafijju od bezukusnoga manhadža doktora Rabî` al-Madkhalî]

(http://www.sahab.net/forums/index.php?showtopic=138550)