Ljubav prema poslaniku se ne dokazuje Mawlidom

Ljubav prema poslaniku se ne dokazuje Mawlidom

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: 

Pitanje: Spada li proslava poslanikovoga صلى الله عليه وسلم rođendana u ljubav prema njemu? Kako vi pobijate onoga ko govori da je sva ta proslava znak ljubavi prema Allâhovome poslaniku صلى الله عليه وسلم?

Odgovor: Ljubav prema poslaniku صلى الله عليه وسلم je u praktikovanju njegovoga Sunneta a nije u praktikovanju novotarija. Ovo je novotarija. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

مَنْ أَحْدَثَ فِي أَمْرِنَا هَذَا مَا لَيْسَ مِنْهُ فَهُوَ رَدٌّ

“Ko u ovu našu stvar (vjeru) uvede nešto što nije od nje, to će mu biti odbijeno.” (al-Bukhârî 2697, Muslim 1718)

Ko dakle učini (uvedeno) djelo, iako ga nije uveo on nego neko drugi, to će mu biti odbijeno. Novotarija je novotarija – bez obzira da li je čovjek (samo) praktikuje ili uvodi. Proslava Mawlida je uvedena. Nije poznato da je to postojalo u vrijeme poslanika صلى الله عليه وسلم, pravovjernih khalîfâ ili prvih generacija.

Volimo li mi poslanika صلى الله عليه وسلم više od ashâbâ, pravovjernih khalîfâ i učenjâkâ prvih generacija? Oni to nisu praktikovali, a to dokazuje da to nije ljubav prema njemu. Ljubav prema njemu zahtijeva slijeđenje njega i ne dozvoljava da se u njegov صلى الله عليه وسلم Šarî`ah uvode stvari.

To je dakle uvedena novotarija, a svaka novotarija je zabluda. Poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao:

فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلاَلَةٌ

“Svaka uvedena stvar (u vjeru) je novotarija, a svaka novotarija je zabluda.”

To ne spada u ljubav prema poslaniku صلى الله عليه وسلم. Onaj ko voli poslanika صلى الله عليه وسلم oživljava njegov Sunnah i praktikuje ga. Tvrditi da čovjek koji uvodi stvari u vjeru voli poslanika je u suprotnosti sa Šerijatom i istinom. Onaj ko voli poslanika صلى الله عليه وسلم radi ono što je on naredio a izbjegava ono što je on zabranio.