Ljubav prema nevjernicima i njene vrste

Ljubav prema nevjernicima i njene vrste

Autor: Šajkh Sâlih bin `Abdil-`Azîz Âl aš-Šajkh

Izvor: Šarh Thalâthat-il-Usûl, strana 24

Ljubav prema nevjernicima se dijeli na dvije vrste:

1 – Tawallin. Ovo je vrsta koja se spominje u Allâhovim riječima:

 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَتَّخِذُواْ الْيَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِيَاء بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

“O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allâh uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine.” (5:51)

Ova vrsta ljubavi znači voljeti Širk i mušrike, Kufr i nevjernike, ili ih podržavati protiv vjernika da bi nevjerstvo vladalo islâmom. Ova vrsta ljubavi je veliki Kufr (nevjerstvo). Ukoliko bi je musliman posjedovao, napustio bi Islâm.

Šta onda znači Tawallin? Ljubav prema Širku i (obrati pažnju, i) mušricima. To znači da on zajedno voli i jedno i drugo, ili da ne voli Širk, ali da pomaže mušricima protiv muslimana da bi Širk vladao islâmom.

2 – Muwâlah. Ova vrsta ljubavi prema mušricima i nevjernicima zbog dunjalučkih stvari, rodbinskih veza ili slično je zabranjena. Pravilo je dakle da se oni vole zbog dunjalučkih stvari bez davanja podrške njima. Ukoliko se ovoj ljubavi pridruži i podrška mušricima protiv muslimana da bi Širk vladao islâmom, to onda postaje Tawallin koji osobu izvodi iz okvira vjere. Ukoliko musliman voli mušrike i nevjernike zbog dunjalučkih stvari, on upada u vrstu Muwâlah zbog dunjalučkih stvari. Ova ljubav je zabranjena i ona je grijeh, ali nije Kufr.