Lijepa priča o studentu iz Afrike

Lijepa priča o studentu iz Afrike

Govornik: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî

Izvor: 

Ispričat’ ću vam lijepu priču na kraju ovoga sjedenja. Jedan daija među vašim kolegama koji je svršenik Islâmskoga Univerziteta u Madîni je kao student otišao u Afriku. Kada su studenti u Africi čuli za njega i da se čvrsto drži Sunneta i `Aqîde, počeli su se okupljati oko njega. To je prouzrokovalo ogorčenost među Sûfijskim šajkhovima koji su bili ljubomorni na njega, pa su ga počeli uznemiravati na putu do masdžida, te kada bi se vraćao kući – i bacali su stvari na njegova vrata.

Njegovi studenti su mu rekli da se žali vladaru, koji je bio kršćanin i vojnik. On je rekao: “Ne! Zar da se žalim kršćaninu, nevjerniku? Saburat’ ću” – i saburao je.

Allâh je htio da Sûfijski šajkhovi postanu nestrpljivi, pa su otišli da se žale kršćanskome vladaru. Rekli su: “Došla je osoba iz Hidžâza koja je promijenila našu `Aqîdu, uzdrmala našu omladinu i uradila ovo i ono”. Doveli su ga vladaru, pa ga je vladar upitao kako se zove. “Tako i tako” – odgovorio je student. Vladar ga je upitao odakle je. “Iz Saudijske Arabije” – odgovorio je on.

Vladar je bio školovan čovjek – Afrikanac koji je studirao u Evropi. Upitao ga je: “Imaš li diplomu?” “Da, imam diplomu” – odgovorio je student. “Odakle?” – upitao ga je vladar. “Sa Islâmskoga Univerziteta u Madîni” – odgovorio je student.

Zatim ga je vladar pogledao, pa je pogledao Sûfijske šajkhove. Vladar ih je upitao: “A vi, gdje ste vi studirali?” “Studirali smo ovdje u našoj zemlji” – odgovorili su oni. Vladar im je rekao: “Slušajte, zar vi niste Muslimani? Zar vaš poslanik nije bio u Saudijskoj Arabiji? Vaš poslanik je bio u Saudijskoj Arabiji. Bio je u Mekki pa je preselio u Madînu gdje je i ukopan. Ispravna vjera se nalazi tamo gdje je bio vaš poslanik, u Saudijskoj Arabiji. Ovaj čovjek ima islâmsku diplomu iz grada vašega poslanika. On je taj ko je na istini. Ukoliko želite učiti od njega, ispravna vjera je ono na čemu je on a ne na čemu ste vi.”

Rekao im je da su on i njegove kolege otišli u Evropu da studiraju. Saznali su da neki vjerski obredi koje praktikuju afrikanci (u njegovoj zemlji) nemaju osnovu u Bibliji, te da na isti način misli da se vjerski obredi (koje praktikuju ovi Sûfijski šajkhovi) ne praktikuju u Saudijskoj Arabiji. Zbog toga ih je savjetovao da studiraju kod ovoga Saudijca koji je došao iz Saudijske Arabije.

Do dan danas se niko više nije žalio na njega – ili si studirao kod njega, ili si šutio. Ovako je Allâh dao pobjedu istini. Kada sam čuo za ovu priču sjetio sam se riječi poslanika صلى الله عليه وسلم:

إِنَّ اللَّهَ لَيُؤَيِّدُ هَذَا الدِّينَ بِالرَّجُلِ الْفَاجِرِ

“Allâh će uistinu ovu vjeru ojačati i sa griješnim čovjekom” (al-Bukhârî 3062)

Istinu je rekao Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم. Neka je Allâhov salavat i mir na našega poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe.