Lajlat-ul-Qadr

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Zadnjih deset dana Ramadhâna su blagoslovljeni dani. U njihove vrline spada da je Lajlat-ul-Qadr najvjerovatnije jedna od zadnjih deset noći. To je noć koju je Allâh istakao u Svojoj Knjizi dok je Allâhov poslanik  podstakao da se ona provede u namazu i rekao:

مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Ko bude klanjao tokom noći Lajlat-ul-Qadr vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi.” (al-Bukhârî 2014)

Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je u Časnome Qur’ânu rekao:

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

“Noć odredbe bolja je od hiljadu mjeseci” (97:3)

Dobra djela tokom ove noći su bolja od dobrih djela tokom hiljadu mjeseci – onome kome Allâh podari uspjeh. Allâhov poslanik  je rekao:

مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا

“Ko bude klanjao tokom noći Lajlat-ul-Qadr vjerujući i nadajući se (nagradi)…”

što znači vjerujući u njene vrline i nadajući se i tražeći nagradu koja je obećana za nju. Tako je Allâhov poslanik  rekao:

مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Ko bude klanjao tokom noći Lajlat-ul-Qadr vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi.” (al-Bukhârî 2014)

Allâh je sakrio ovu noć u cijelome Ramadhânu – ali je ona najvjerovatnije jedna od zadnjih deset noći, tačnije neparna noć među zadnjih deset noći. Radi se dakle o dvadeset prvoj, dvadeset trećoj, dvadeset petoj, dvadeset sedmoj ili dvadeset devetoj noći Ramadhâna. Prema većini učenjâkâ je to međutim dvadeset i sedma noć Ramadhâna.

U svakome slučaju, ko ove noći provede u namazu nadajući se njenoj nagradi i vjerujući u njene vrline – postigao je veliko dobro. Allâh je odobrava onome kome On hoće.

Što se tiče onoga ko samo neke od zadnjih deset noći provede u namazu dok druge ostavi, on je možda propustio Lajlat-ul-Qadr – jer je moguće da je ona bila jedna od noći kada nije klanjao.

Ova noć ima mnoge vrline. Prva vrlina je da je to noć u kojoj je Allâh objavio Qur’ân. Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je rekao:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

“Mi smo ga objavili u u Noći odredbe” (97:1)

Druga vrlina je da je ona bolja od hiljadu mjeseci.

Treća vrlina je da se u njoj određuju godišnja djela i sudbine. Djela, sudbine i životni vijekovi su zapisani na Čuvanoj Ploči pedeset hiljada godina prije nego što je Allâh stvorio nebesa. To je međutim generalna odredba, dok se specifična odredba dešava tokom Lajlat-ul-Qadr. Allâh tada određuje šta će se dešavati u godini. Zbog toga se ona i zove Lajlat-ul-Qadr. Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى je rekao:

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ

“U njoj se raščlanjuje svaka odredba savršena!” (44:4)

Četvrta vrlina je da će onome ko tokom nje bude klanjao vjerujući i nadajući se (nagradi) biti oprošteni njegovi prijašnji grijesi.

Veličanstvene vrline su sastavljene tokom ove noći. To je blagoslovljena noć i noć puna vrlina. To je noć odredbe, a njenu (istinsku) vrijednost poznaje samo Allâh سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى. Ona nam se pojavljuje svakoga Ramadhâna. Svaki Ramadhân koji dođe sadrži Lajlat-ul-Qadr. To je Allâhov سُبْحَانَهُ وَ تَعَالَى blagoslov.

Pa šta misliš o onome koga je Allâh blagoslovio da postigne Lajlat-ul-Qadr svake godine? Allâh mu je podario uspjeh da postigne Lajlat-ul-Qadr svake godine! To je veličanstven blagoslov i veliko dobro.