Kršćani koji ne vjeruju u Muhammada će biti stanovnici Vatre

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Spomenuli ste da svi kršćani ne smatraju da je `Îsâ Allâh, Njegov sin – ili jedan u trojstvu. Postoje li i danas ovakvi kršćani?

Odgovor: Allâh zna bolje. Ja ne znam. Spomeni međutim ono što stoji u Qur’ânu.

Moguće je da takvi postoje, ali pogledajte: Onaj ko ne vjeruje u Muhammada صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je Kâfir (nevjernik), jer je poruka `Îse okončana poslanstvom Muhammada صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Onaj ko ne pređe na Muhammadovu vjeru je nevjernik. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لاَ يَسْمَعُ بِي أَحَدٌ مِنْ هَذِهِ الأُمَّةِ يَهُودِيٌّ وَلاَ نَصْرَانِيٌّ ثُمَّ يَمُوتُ وَلَمْ يُؤْمِنْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ إِلاَّ كَانَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ

“Tako mi Onoga u Čijoj je Ruci Muhammadova duša, niko iz ovoga Ummeta, bio on jevrej ili kršćanin, neće čuti za mene a zatim umrijeti ne vjerujući u ono sa čime sam poslan – a da neće biti stanovnik Vatre.” (Muslim 153)

Nakon Muhammadovoga صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم poslanstva nema druge vjere osim Muhammadove vjere, i tako će biti sve do Sudnjega Dana.